JP „Dom“ upravljao sa 175 lokala i 82 stana

LESKOVAC

Dragan Stojiljković, direktor JP „Dom“, govoreći o programu poslovanja i rada ovog preduzeća u 2022. godini rekao je subvencija od strane grada Leskovca povećana sa 46 na 60 miliona dinara.

„Smanjenje prihoda od održavanja zgrada i stambenih jedinica ćemo pokušati da nadoknadimo održavanjem vodovodnih i kanalizacionih mreža, kao i elektroinstalacija, za šta je „JP „Dom“ ima tehbničke potencijale i uz malo pojačanje tehničke opremljenosti možemo da budemo od koristi za korisnike budžeta koje već angažuju određene institucije i firme koje rade ove poslove. Uspeli smo da u ovoj godini isplatimo 14 zarada, sve putne troškove, bez pomoći sa strane. Ostalo je da se izmiri zaostatak od 1,5 zarade, što bi se verovatno izmirilo da nije bilo vanrednih sudskih izvršenja i zaostalih potraživanja iz 2017., 2018… Mi nemamo probleme sa plaćanjem računa zakupaca i to u nekih 98%, a čak su se tu javile i političke stranke koje duguju sa željom da se uradi reprogram i da izmire svoja dugovanja. U 2022. godini planiran je prihod od 77 miliona dinara, a rashodi 76,7 miliona, tako da očekujemo pozitivan bilnas od nekih 200-300.000 dinara. Za period do 2024. godine predviđeno je i smanjenje broja zaposlenih za deset radnika, jer će se uraditi nova sistematizacija radnih mesta. Rizici u poslovanju su nedovršena restitucija, koja će doneti gubljenje prava nad poslovnim prostorom. Zaostale zarade su 9,5, ne računajući ovu 1,5 koju sam pomenuo, neažuran upis imovine koji nije urađen na najbolji način, 30-ak tužbi stambenih zajednica za povraćaj sredstava iz recimo 2018. godine, i zbog čega sam i podneo krivične prijave, jer su rađene kompenzacije bez potpisa druge strane i faktički je knjigovodstveno stanje dovedeno na nulu, a realno je ostao dug. Dalje, nerešeno pravno pitanje stanova za koje sam više puta govorio,“ rekao je Stojiljković na poslednjoj sednici Skkupštine grada Leskovca.

Stojiljković je rekao da ovo preduzeće ima i mesečni gubitak na osnovu umanjenja zakupnina za 26 lokala koji su izdati političkim strankama, nevladinim i drugim humanitarnim organizacijama i koji su izdati na osnovu saglasnosti Gradskog veća i da taj gubitak iznosi oko 443.000, odnosno na godišnjem nivou se gubi blizu 5,32 miliona.

Nenad Zdravković (Za Leskovac ZAJEDNO) podseća da je „Dom“ tema kojom se bavi već osam godina, od kako je postao odbornik.

„Sistematizacija treba da služi da se poboljša način rada u preduzeću, a ne da se preti uposlenicima, pogotovu onim iz neke druge političke opcije. Želim da mi se dostavi spisak svih političkih stranaka i njihova dugovanja, jer strankama ide novac iz budžeta, smatram da tako mogu pomoći u poslovanju firme, kao i da mi se dostavi spisak stanova, lokala i garaža koji se duguju „Domu“ i da vidimo ko se nalazi u lokalu koji je zakupio, a onda iznajmio dalje. Postoje stanovi koji su dati za socijalno stanovanje, a u njima su sada preduzeća. Ili se zatvori firma, otvori nova, a dug ostane. Ako vi ne smete nekog da imenujete, mi smemo!“

Nebojša Cakić (Za Leskovac ZAJEDNO) kaže da je odavno govorio da problemi „Doma“ nastaju, jer nosioci političke vlasti zloupotrebljavaju ovu firmu.

„Kad bi i MUP radio svoj posao, lako bi se sve otkrilo jer tu ima 4-5 modaliteta kako se to radi. Grad Leskovac je od DRI pre pet godina dobio nalog da se izvrši popis stanova koje imaju. Imaju ih 82, ali to još nisu uradili. Zašto se to ne želi? Zato što će se videti ko je u tim stanovima, a onda će da se vidi i ko je dobio pare da neko bude u stanu…“

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Potop
Potop
2 godine pre

Dom se uz potporu vlasti proglasio za vlasnika garaža u naselju Solidarnost a u stvari im je dato od nekadašnjeg preduzeća Graditelj da samo naplaćuju zakup.A u stvari vlasnici bi trebali da budu zakupci jer zakup plaćamo 48 godina.Ili skoro pola veka.Pa da smo pametni mi smo to otkupili pre 30 godina,ali ti lopovski sistem ne dozvoljava da živiš.