Jovanka Bončić, prva žena inženjer u Nemačkoj, dobila mural u Nišu

NIŠ

Jovanka Bončić Katerinić prva žena u istoriji Nemačke koja je stekla diplomu inženjera dobila je svoj mural u Nišu. Mural se nalazi  na zgradi u kojoj je sedišta Društva arhitekta Niša, a  oslikan je u okviru projekta “Izuzetne žene Srbije”. Otkrivanju murala u Nišu prisustvovao je, između ostalih, i ambasador Kraljevine Holandije Joust Reintjeso.

Projekat je posvećen  najznačajnijim ženama u Srbiji u 20. i 21. veku. Realizuju ga ambasada Kraljevine Holandije,  Centar za ženske studije i Kulturni centar grada Beograda, a u okviru njega  deset znamenitih žena  dobiće murale u 10 različitih gradova u Srbiji.

                               Mural  Jovanke Bončić Katerinić oslikali su umetnici Stefan Stojanović i Tamara Osmajlić. Oni su kazali da su se pre slikanja upoznali sa biografijom naše poznate arhitektice i da su bili iznenađeni svim onim što je ona uradila tokom svoje karijere.

                                “Koristili smo stare fotografije na kojima se ne vide jasno njene crte lice, tamo da smo morali da osetimo i njen karakter i predstavimo je možda malo na svoj način. Na jednoj od fotografija je ona sa ostalim diplomcima, a svi su ostali mušarci, što je zaista za divljenje”, rekla je Osmajlić.

                              Jovanka Bončić Katerinić rodjena je u Nišu 1887. godine, a akademsko zvanje arhitekte i diplomu inženjera stekla je 1913. godine u nemačkom gradu Darmštatu. Preminula je u Beogradu 1966. godine.                               Neka od njenih značajnijih dela su  Učiteljskog i Veterinarskog fakulteta u Beogradu,  čuveni Banski dvor u Banjaluci, kao i deo banjskog kupatila u Banji Koviljači..

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare