JOŠ JEDNA SRPSKA CRKVA OBIJENA, JEVTIĆ OSUDIO

PRIŠTINA

 

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, ocenio je da je sinoćnje obijanje crkva Svete Trojice u selu Babljak u opštini Uroševac loša poruka, ne samo za povratnike u ovom mestu, kojih je i onako veoma mali broj, nego za ceo proces povratka i opstanka na kome se ulažu veliki napori.

 

„ Crkva Svete Trojice u Babljaku, prema informacijama koje imamo od povratnika, koji u ovom selu žive, od 2004. godine obijana je  17 puta, što nimalo ne uliva poverenje da su povratnici bezbedni tamo gde se njihove svetinje obijaju i skrnave”, rekao je Jevtić.

On je upozorio da se “mora stati na put svima onima koji ne misle da je suživot među narodima različitih vera moguć, a poruke osuda, ne smeju posle ovakvih incdenata ostajati samo vest objavljena u medijima i posle izvesnog vremena zaboravljeni incident, nego se mora hitno reagovati i počinioci uhapsiti i kazniti”, dodao je Jevtić.

“ Sve dok se ovakvi, i incidenti slični ovom ponavljaju, nećemo doći do cilja kome većina nas teži, a to je boljitak za ovu i sve naredne generacije na Kosovu. Ono što mi možemo je da ljudima nastavimo da pomažemo, i na procesu povratka i pored svih poteškoća intenzivno radimo. Kao i uvek kada se neki incidetnt desi, tako ću i sada pozvati sve nadležne institucije da odmah reaguju i predstave nam konkretne rezultate istrage u što kraćem roku. Povratnicima u Babljaku i ne samo u Babljaku, nego i svim povratničkim mestima ću poručiti, da nisu sami i da u opstanku na svojim imanjima imaju svu moguću podršku mene lično i ministarstva na čijem sam čelu“, rekao je  Jevtić.

Urosevac crkva obijanje 1

Predstavnici  ministartva su odmah nakon dobijene informacije d aje crkva obijena ,  zajedno sa uroševačkim parohom Živojinom Kojićem obišli meštane Babnjaka i srkvu Svete Trojice.

 

Po rečima Rajka Denića, koji je zadužen da obilazi crkvu, da je ovaj hram obijen primećeno je jutros oko devet sati .

Do obijanja je,  najverovatnije,  došlo sinoć i ako osvetljenje oko crkve postoji.

Iz crkve nista nije ukradeno jer napadači nisu mogli skroz da razvale metalne rešetke.​

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare