JEVTIĆ : ŽAČ SIMBOL POVRATKA SRBA

 

ŽAČ

 

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić je zajedno sa zamenikom direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Dušanom Kozarevim posetio povratnike u selu Žač u opštini Istok povodom šestogodišnjice njihovog povratka.

 

Jevtić izjavio je danas u Žaču da su Srbi povratnici iz ovog sela u opštini Istok najbolji primer da je povratak na Kosovo moguć.

On je podsetio da su na mestu gde su danas obnovljene srpske kuće 28. marta 2010. godine u Žaču bili šatori sa Srbima povratnicima koji su bili svakodnevno kamenovani od strane Albanaca, da im je tada kraden građevinski materijal kako bi odustali od povratka.

 

“Žač je najbolja poruka svima onima koji razmišljaju o tome da li na Kosovo treba da se vrate, Žač je pokazatelj da je to moguće uz upornost koja je pokazana i ovde u Žaču pre šest godina, dakle možemo uspeti u nameri da nas na Kosovu bude više nego što nas danas ima,”,  poručio je  Jevtić.

 

On je dodao I da  Ministarstvo za zajednice i povratak pomaže da i dalje težak život Srba povratnika u Žaču bude olakšan i da to nije lak posao “ali da nam je svima potrebno pre svega jedinstvo”.

“Želim  Žačanima da poručim da moraju da budu jedinstveni da moraju zajedno da rešavaju sve probleme. Razjedinjeni neće uspeti u budućnosti jer je izazova pred nama puno,”,  poručio je Jevtić.

On je pozvao Albance da ne rade ono što su radili 28. marta 2010.  godine  kada su napadali Srbe povratnike u ovom selu istakavši da bez pomoći većinskog stanovništva ne može da bude, ne samo povratka nego i života i suživota na Kosovu.

 

Jevtiću su  povratnici u selu Žač uručili zahvalnicu za rad na polju njihovog povratka i opstanka u ovom metohijskom selu.

 

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Vlade Srbije Dušan Kozarev odao je priznanje Žačanima zbog svega što su učinili kako bi opstali na svojim ognjištima.

 

“Raduje me i fascinira saznanje da pored zvanične statistike koja je ohrabrujuća da nam je natalitet najveći na KiM, da je baš u mestu Žač više dece nego porodica i to je zaista lepo kada se čuje i vidi i kada njih čujete i vidite kako se vesele i druže i kako su svi jedno,”,  rekao je Kozarev.

 

Kozarev je dodao da su u Kancelariji za KiM Vlade Srbije spremni da pomognu ali da su spremni na pomoć i srpski ministri u kosovskoj vladi.

 

Meštani sela Žač vratili su se organizovano 28. marta 2010.godine. Dok im kuće nisu sagrađene živeli su pod šatorima. Tada su više puta napadani, čak je i pucano na njih. Kuće nisu mogle da se grade jer su Albanci tokom noći opstruisali izgradnju tako što su krali materijal i rušili sve započeto što se gradi.

Nakon ovakvih događaja, došlo je do pobune svih, čak je i međunarodna zajednica reagovala,da bi potom komandant Kfor proglasio Žač za zonu pod njihovom zaštitom, i postavio ispred svake kuće i šatora, gde su povratnici tada živeli, po jedno borbeno vozilo i par vojnika da ih obezbeđuju 24 časa.

 

U ovom selu je izgrađeno 24 kuće i tada se vratilo 18 porodica i troje dece. Danas u Žaču živi 15 porodica i 17 dece.

Tada , kada su u Žač stigla predstavnika tri porodice Vladimir Stepanović,  Časlav Stepanović i  Miloje Jeftić  , koji su odlučili da ostanu u svom selu boraveći pod šatorom  prvi, a dugo I jedini, od političara ih je podržavao Oliver Ivanović.

On ih je I najviše obilazi a prva novinarske ekipa koja je napravila priču o njiima je bila ekipa  agencije FoNet I Regionalne informativne agencije JUGpress.

Ivanovića danas niko nije pomenuo, mi pominjanje I ne očekujemo, samo smo radili svoj posao.

 

Fotografije povratnika u selu Žač iz septembra 2009. godine kada su se prva trojica Srba vratila u Žač a svesredno im pomagali Vesna Maliković iz Srbobrana i tadašnji predsednik srpske opštine Istok , sa boravkom u  Osojanu Dragoljub Repanović

 

Žač 2009 Žač 2009 povratak Žač 2009 godine satorŽAČ 2009 godine kuća

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare