Jevtić raseljenima : Vratite se na Kosovo

SMEDEREVO

Potpredsednik Vlade  Kosova i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić sastao se sa raseljenima u Smederevu i poručio im  da se vrate na svoja imanja i da će im ministarstvo , na čijem je čelu obezbediti sve neophodne uslove.
„ Nama je prvenstveno cilj povratak svake srpske porodice na Kosovo, na tome ćemo insistirati i na tome radimo. Taj povratak mora da bude dobrovoljan ali je jedna od mogućnosti i integracija u sredinama u kojima oni danas žive  , ukoliko to oni žele, i tu ćemo raditi sa gradovima i opštinama u centralnoj Srbiji kako bi smo to pitanje rešavali“.


Kada je reč o povratku, Jevtić je rekao da će se raseljenima kako bi se vratili obezbediti ne samo krov nad glavom već i sve što je uz to neophodno i istakao da će probleme poput problema uzurpirane imovine rešavati na konkretan način.
„ Problem uzurpirne imovine ćemo rešavati onako kako smo dogovorili na nedavno održanoj regionalnoj inicijativi u Podgorici gde je učešće uzelo četiri vlade: Srbije,Crne Gore, Makedonije i Kosova. Formiraće se poseban sudski panel koji će se jedino baviti pitanjem uzurpirane imovine kako bismo sve što je nerešeno rešili u što kraćem periodu“, kazao je Jevtić.
Istakao je da će se kroz konkretne projekte raseljenima koji se vrate obezbediti radna mesta, i naveo primer pokretanja zadruge u mestu Osojane u opštini Istok i najavio otvaranje još takvih zadruga.
„ Takođe ćemo i u Kosovskom Pomoravlju odakle su raseljeni iz Smedereva,  u velikoj većini formirati jednu zadrugu koja će pokriti celu teritoriju Kosovskog Pomoravlja od Klokota, Parteša, Raniluga, Kamenice….gde god da se nalaze, da zajedno rade i da svoju robu plasiraju“.


Zajednički cilj svih nas je da na dugoročan način rešimo pitanje raseljenih i to radimo na nekoliko načina, institucionalno pre svega a jedan od tih je nacrt zakona koji će se odnositi na sva prava raseljenih na Kosovu, da ako danas ne želi neko da se vrati na Kosovu iz raznih razloga to ostvari u budućnosti, podvukao je Jevtić, jer, kako je rekao, ” od povratka raseljenih na Kosovu se ne odustaje”.
Raseljeni su danas istakli da je veoma značajno što imaju priliku da razgovaraju sa ministrom Jevtićem, dok je gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović kazala da će se zajedničkim snagama učiniti maksimalni napori da se svima koji žele povratak to i omogući a da se svima koji u Smederevu ostanu obezbede normalni uslovi za život.

Ona je zahvalila ministru Jevtiću na upornosti koju pokazuje u ovom ni malo lakom i značajnom procesu .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare