JEVTIĆ POZIVA NA POMIRENJE, SRBI NAPADNUTI U DJAKOVICI

 

ĐAKOVICA

 

 

I danas sa ovog mesta želimo da pošaljemo poruku mira i pomirenja, poruku koja kaže, da niko  nikome i nikad  više ne treba da bude smetnja, da je zajednički život moguć, i da je u sklopu toga potrbno samo malo tolerancije i razumevanja kako bi i Đakovčani ali i svi drugi raseljeni koji trenutno nisu u svojim domovima bili u mogućnosti da se u što skorije vreme vrate svojim kućama, i kako bi živeli život dostojan čoveka, rekao je ministr za zajednice I povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić danas u Djakovici.

 

“Na tome ćemo insistirati i na tome ćemo raditi.Dakle ne protiv bilo koga već zajedno sa Albanicima, sa svima drugima koji žele da žive zajedno u miru, i ja sam uverenja da će se to i desiti, ali opet ponavljam da je za to potrebno ono malo tolerancije među ljudima“, dodao je Jevtić.

 

Djakovica slava 2 Djakovica slava 1

On je , povodom obeležavanja Velike Gospojine,  sa oko dvesta vernika, raseljenih iz Đakovice prisustvovao svetoj arhijerejskoj liturgiji u crkvi Uspenja presvete Bogorodice koja se nalazi u centru tog mesta.

 

Jevtić je raseljene Đakovčane,  zajedno sa svojim saradnicima,  sačekao ispred manastira Visoki Dečani i iz bezbednosnih razloga je zajedno u autobusu sa njima putovao do centra Đekovice, gde se nalazi crkva Uspenja presvete Bogorodice.

 

Nakon liturgije Jevtić je u izjavi novinarima rekao, da se intenzivno radilo na tome kako bi se stvorili minimalni uslovi da raseljeni Srbi , i svi oni koji su želeli , danas dođu i na miran način obeleže slavu u Đakovici.

 

“Na tome ćemo insistirati i na tome ćemo raditi.Dakle ne protiv bilo koga već zajedno sa Albanicima, sa svima drugima koji žele da žive zajedno u miru, i ja sam uverenja da će se to i desiti, ali opet ponavljam da je za to potrebno ono malo tolerancije među ljudima“, rekao je Jevtić.

 

U saopštenju Ministarstva za zajednice I povratak se navodi se su se “predstavnici raseljenih Đakovčana  zahvalili ministru Jevtiću, Ministarstvu za zajednice i povratak i svima onima koji su omogućili da raseljeni budu danas u crkvi, naglasivši da je današnji praznik, praznik pomirenja, praznik oproštaja i novog početka”.

 

Jevtić je danas pohvalio zalaganje gradonačelnice Đakovice Mimoze Kusari da sve protekne u najboljem redu, međutim ipak je na kraju posete došlo do incidenata kada je grupa nezadovoljnih Albanaca na kratko probila policijski kordon, bacajući patarde i gađajući policiju crvenom farbom, ali je policija profesionalno reagovala, upotrbila suzavac i sprečila ih da se približe raseljenima kada su autobusima izlazili iz crkvenog dovrišta, tako da su bezbedno napustili Đakovicu.

 

Danas su i raseljeni iz Mušutišta, u ovom mestu obeležili 700 godina crkve Bogorodice Odigitrije. Predstavnici ministarstva za zajednice i povratak, koje je raseljenima pružilo podršku u organizaciji posete bili su i na ovom mestu zajedno sa raseljenima. Ovo obeležavanje je proteklo bez incidenata.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare