JEVTIĆ : OBEZBEDIĆEMO KROV NAD GLAVOM ZA SVE RASELJENE

 

 

ŠTRPCE

 

 

U opštini Štrpce, u jednom od kolektivnih centara „ Lahor “, danas je obeležen  Svetski dan izbeglica koji se u svetu obeležava 20 juna.

 

Svetski dan izbeglica u Štrpcu obeležen je na specifičan način, tako što su interno raseljena deca izlagala svoje crteže.

 

Obeležavanju ovog dana u Štrpcu prisustvovali su i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, predstavnici lokalne samouprave u Štrpcu, šef misije UNHCR na Kosovu Narasima Rao kao i predstavnici danskog saveta za izbeglice i predstavnici IOM i ostalih međunarodnih organizacija.

 

Svetski dan izbeglica se ne obeležava kao praznik, već kao dan podsećanja na sve nevolje raseljenih. Ministarstvo je  zaista posvećeno rešavanju problema raseljenih i ja verujem da ćemo vas, kada sledeće godine obeležavamo ovaj dan, videti u novim domovima, rekao je Jevtić.

 

 

„Odrasli će mi oprostiti, danas se obraćam ovoj i svoj deci koja nemaju svoj dom i koja žive u izbeglištvu. Vama deco pre svega želimo da obezbedimo krov nad glavom, koji treba da bude isti onakav kao što i druga deca imaju širom sveta, jer vi niste krivi što vam se sve ovo dešava i što ste u ovakvim uslovima rođeni. Zbog nas odraslih vi danas ne živite u uslovima koje zaslužujete, vaše detinjstvo nije isto kao detinjstva većine dece u Svetu. Mi težimo da vam obezbedimo sve uslove kako bi imali sigurnu budućnost i to je ono što ćemo uraditi. Nadam se da ćemo sledeće godine kada obeležavamo svetski dan izbeglica to uraditi u vašim domovima i to ne u zajedničkim sobama kao što danas živite sa vašim roditenjima, već u kućama sa adekvatnim uslovima za vas,“ rekao je Jevtić.

 

Jevtić je rekao da iz Štrpca, gde se nalazi najveći broj interno raseljenih lica na Kosovu, želi da pošalje jasnu poruku da interno raseljena lica nisu zaboravljena i da njihova budućnost mora biti trajno rešena.

 

Savetnik gradonačelnika Štrpca Ivica Tanasijević je rekao da u optini Štrpce 5 % populacije čine raseljena lica i to iz različitih krajeva.

On je dodao da “dobar deo raseljenih”  živi u lošim uslovima i da opštinsko rukovodstvo čini sve da njima obezbedi bolje uslove života, a jedan od pokazatelja za tako nešto je dodela zemljišta na najatraktivnioj lokaciji u Štrpcu kako bi se za raseljene izgradili novi domovi.

Šef f UHNCR-a je rekao da žali što deca nose teret raseljeništva i da ovaj mali broj dece predstavlja veliki broj raseljenih u svetu.

Gospodin Rao se složio s ministrom Jevtićem u verovanju da će sledeći svetski dan izbeglica prisutni na obeležavanju dana izbeglica, dočekati u svojim domovima, kao i to da će ova deca kada budu odrasli ljudi biti zagovornici zaštite prava raseljenih.

 

Inače u opštini Štrpce postoje četiri kolektivna centra sa oko 300 raseljenih, dok se njih još oko 300 nalazi u privatnom smeštaju.

 

Prisutnoj deci su na kraju obeležavanja Svetskog dana izbeglica u Štrpcu  Jevtić, Rao i Tanasijević podelili prigodne poklone koje je za njih spremio UNHCR.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare