JEVTIĆ: NESTABILNA POLITIČKA SITUACIJA UTIČE NA PROCES POVRATKA

PRIŠTINA
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić rekao je danas u Prištini da nestabilna politička situacija na Kosovu utiče na proces povratka raseljenih lica  i da je odgovornost zbog toga na institucijama i kosovskom društvu.

 

On je ocenio da je politička situacija na Kosovu teška i da otežava proces povratka raseljenih lica, da su protesti opozicije usmereni protiv jednog naroda i da se sve ono što dolazi od strane Srba prihvata kao negativno.

„Svedoci smo da su u nekoliko navrata pristalice opozcije na Kosovu prevrtali kamione sa srpskom robom što je neprihvatljivo. Trgovina treba da povezuje a  takvi postupci  su neprihvatljivi jer odmažu procesu izgradnje poverenja i pomirenja”, rekao jeJevtić.

On je rekao I da dvodnevni sastanak tehničke radne grupe za trajna rešenja raseljenih lica, koji je počeo danas u Prištini, ima za cilj davanje preporuka i određivanje mera u cilju rešavanja svih problema povratnika, bezbednosti i svega onoga što imamo kao negativnu pojavu u povratničkim sredinama.

U tom kontekstu Jevtić je naveo posebno problematičnim širenje ideje islamskog radikalizma na Kosovu što je ocenio kao otvorenu opasnost za čitavo kosovsko društvo.

Priština sastanak povratak

“Očekujem da svi daju pun doprinos i mi smo se okupili kako bi kroz dijalog zajednički doneli određene zaključke, kako bi sve ono što dogovorimo i implementirali, što je najbolji način za rešavanje pitanja povratka,”,  rekao je Jevtić.

On je naveo I da kosovska policija “ vrlo često”  reši neki problem ali da onda problem nastaje u sporom pravosuđu.

“Najveća odgovornost u ovom procesu, kada govorimo o bezbednosti povratnika, je na kosovskim institucijama i u većinskom albanskom narodu, jer Albanci moraju prihvatiti da raseljeni imaju pravo na povratak,” rekao je Jevtić.

 

Predstavnici OEBS-a koji su zajedno sa UNHCR-om i organizatori kako prethodnih, tako i ovog sastanka radne grupe, izrazili su nadu da će ova godina biti operativna i da će dati konkretna rešenja kada je u pitanju problem povratka raseljenih lica na Kosovo.

 

 

U Prištini se održava  prvi, u ovoj godini, dvodnevni sastanak tehničke radne grupe za trajna rešenja raseljenih lica kojim predsedava ministar Jevtić a glavne teme su bezbednost, dijalog i reintegracija.

Sastanku prisustvuju predstavnici OEBS-a, UNHCR-a, Komesarijata za izbeglice i raseljena lica Republike Srbije, predstavnici Kancelarije za KiM Vlade Srbije, više predstavnika kosovskih ministarstava,  Ministarstva rada i socijalnog staranja Rebulike Crne Gore i Makedonije i drugi.

 

 

Drugog dana sastanka tehničke radne grupe za trajna rešenja raseljenih lica govoriće se o ličnim dokumentima. U toku godine planirano je održavanje više sastanaka radnih grupa na tehničkom nivou i dva sastanka na visokom političkom nivou.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare