JEVTIĆ : KO JE UBIO 14 ŽETELACA ?

 

STARO GRACKO

U selu Staro Gracko, kod Lipljana danas je obeleženo šesnaest godina od zločina kada je iz zasede na njivi ubijeno četrnaest nevinih žetelaca .

 

STARO GRACKO2 STARO GRACKO 1

 

Kod spomen ploče u centru Starog Gracka episkop raško-prizrenski Teodosije je sa sveštenstvom služio parastos nevino stradalim žeteocima, kojem su  prisustvovali  ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Marko Đurić, zamenik predsednika Vlade Kosova   Branimir Stojanović, poslanici Liste „Srpska“  Jasmina Živković, Jelena Bontić, Saša Milosavljević, gradonačelnik opštine Gračanica Vladeta Kostić i veliki broj predstavnika drugih institucija.

 

„Mi šesnaest godina na ovaj datum ponavljamo isto pitanje . A pitanje glasi ko je ubio četrnaest žetelaca? Odgovore tražimo i tražićemo dok odgovor na to pitanje ne dobijemo . Ja sam i juče na sednici Vlade tražio još jednom i sa tog mesta, ispred porodica žrtava ali i u ime istine i pravde odgovor na pitanje i zahtevao od institucija da počinioce tog zločina izvedu pred lice pravde, da počinioce tog zločina kazne za ono što su učinili. Jedino tako, i na taj način ćemo uspeti da našu budućnost napravimo boljom nego što nam je prošlost bila. Nastavićemo da tražimo i zahtevamo istinu i danas i svakoga dana , a meštanima Starog Gracka ćemo pomagati da nam ne bi odlazili kao što se to dešavalo u prošlosti i pomagaćemo da ovi ljudi žive životom boljim nego što je bio, i to je naša obaveza“, rekao je  Jevtić .

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Marko Đurić  rekao je  da je doba žetve za sve ratare doba kada se oni raduju tome da ono što je mukotrpnim radom posejano iz zemlje nikne, samo u Starom Grackom uvek i zauvek će se u vreme žetve žaliti.

“ Na današnji dan žalimo, sećamo se ali i postavljamo pitanje, zbog čega još uvek posle jedne i po decenije nakon stravičnog zločina u Starom Gracku niko nije izveden pred lice pravde”, rekao je  Đurić.

 

Ministarstvo za zajednice i povratak i ministar Jevtić su pored pomoći u izgradnji nekoliko kuća, sportskog terena, ove godine zajedno sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije porodice nastardalih pomogli i finansijski, a najavljena je i izgradnja spomenika nastradalim žeteocima u krugu škole.

 

Na njivama u selu Staro Gracko, 23. jula 1999. godine iz zasede su ubijeni Milovan Jovanović,  Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momir Janićijević, Stanimir i Boško Dekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepšić.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare