JEVTIĆ I ŠLUMBERŽE O NASTAVKU REGIONALNE SARADNjE I BEZBEDNOSTI

 

PRIŠTINA

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić, sastao se danas sa ambasadorom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju ( OEBS ) na Kosovu Žan – Klod Šlumberžeom  ( Jean – Claude Schlumberger ) sa kojim je razgovarao o nastavku  regionalne saradnje započete novembra meseca 2014. godine u Skoplju i  bezebedonosnoj situaciji na Kosovu.

 

„ Zajedno sa OEBS-om i UNHCR-om smo započeli  inicijativu regionalne saradnje koja se pokazala veoma dobrom zbog toga što su upravo iz regionalne saradnje proizašla konkretna rešenja kada je u pitanju poboljšanje statusa i položaja raseljenih lica. Cilj nam je da nastavimo sa regionalnom inicijativom, jer je to jedan od veoma dobrih načina, da udruženim snagama rešavamo probleme poput pitanja uzurpirane imovine, koje je pored problema bezbednosti jedan od gorućih problema  i iskreno verujem da će do nastavka ove saradnje i doći“, rekao je Jevtić.

 

On je obavestio ambasadora da su već preduzeti koraci na implementaciji mera koje su dogovorene tokom prethodne regionalne konferencije koja je bila održana na visokom nivou u Budvi.

 

Jevtić je šefu OEBS-a  preneo zabrinutost poslednjim incidentima u povratničkim sredinima, posebno onim u Goraždevcu, Srbobranu, Berkovu i poslednji u selu Donji Petrić u opštini Klina.

 

„ Ako želimo napred u bolju budućnost i suživot, incidente moramo sprečiti, jer je to jedini način da Kosovo bude sigurno mesto za život svih, bez obzira na bilo koju pripadnost. Sramno je činiti štetu u povratničkim mestima, a pogotovu je sramno napadati i zastrašivati stare i nemoćne ljude u tim mestima. “, rekao je  Jevtić.

On je iznero “veliku  zabrinutost”  zbog pojave islamskog radikalizma na Kosovu i preneo Šlumberžeu  da su i Srpska pravoslavna crkva i povratnici zabrinuti zbog toga i da se o ovome mora stalno govoriti u javnosti i na svaki način boriti protiv širenja jedne takve ideje koja je opasna za čitavo kosovsko društvo.

”Posebno me brine incident u Berkovu i hapšenje grupe koja se sumnjiči da je povezana sa islamskim radikalizmom“, rekao je Jevtić.

 

Šlumberže je rekao da će  misija OEBS-a nastaviti da pruža podršku  procesu povratka u okviru svog mandata.

 

On je rekao I kako je “ubedjen” da će se sa regionalnom saradnjom nastaviti i to sa fokusom na poštovanje imovinskih prava sa čim se ministar Jevtić u potpunosti složio.

 

Izneo je svoju zabrinutost  povodom pojave ideje islamskom radikalizma na Kosovu i istakao da je potebno da relavatne insitucije u svom maksimalnom kapacitetu stanu na put širenju ove pojave jer, kako je rekao, „svedoci smo zla koje islamski radikalizam nosi sa sobom širom sveta.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare