Jevtić i Palmer: Dijalog jedini put ka rešavanju problema

VAŠINGTON

Sva otvorena pitanja treba rešavati dijalogom, istaknuto je danas u Vašingtonu na sastanku potpredsednika Vlade Kosova i ministra za zajednice i povratak u ostavci Dalibora Jevtića i zamenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmera.

Palmer je tokom sastanka jasno poručioda se odluka o taksama mora suspendovati kako bi se otvorio put ka dijalogu, i da je to zvanična pozicija SAD-a.

Istaknuto je da takse nepovoljno utiču na odnose između dva naroda i da ukoliko Srbi i Albance žele trajno pomirenje, ka tom cilju moraju ići zajednički.

”Podrška Sjedinjenih Američkih Država ostvarivanju dugotrajnog mira i stabilnosti na Kosovu je od izuzetne važnosti. Puno je izazova koji su pred nama ali izazove moramo rešavati jedino kroz dijalog. Jednostrane akcije i potezi ne dorinose izgradnji poverenja. Posebno sam zabrinut zbog hapšenja naših povratnika, kao što je poslednji slučaj hapšenja Zorana Đokića”, rekao je Jevtić tokom današnjeg sastanka i podvukao da se mora težiti ka izgradnji međusobnog poverenja.

Inače, ovo je četvrti zvanični susret Dalibora Jevtića sa Palmerom.

Osim susreta sa Metju Palmerom, Jevtić se tokom dana susreo i sa predstavnicima Biroa za populaciju, raseljene i migracije Vlade Sjedinjenih Američkih država.

Tokom ovog sastanka sagovornici su se složili da je vreme da se svi raseljeni koji su izrazili želju za povratkom i vrate.

Istaknuto je da bi možda model povratka raseljenih iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske mogo dati bolje rezultate i naglašeno da se kroz Skopsku inicijativu može započeti sa ovim modelom zbrinjavanja i pronalaženja trajnih rešenja za raseljene.

Zaključeno je da je zajednički rad svih relevantnih institucija od izuzetne važnost kako bi se postigli željeni rezultati.​

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare