JEVTIĆ I O KONEL O POVRATKU I JABLANOVIĆU

PRIŠTINA

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, sastao se danas sa ambasadorom Velike Britanije na Kosovu,  Ruari O'Konelom ( Ruairi O’Connell ).

Jevti' i O Koneli 1

Jevtić je rekao da je Ministarstvo za zajednice i povratak, kada je u pitanju saradnja sa abasadom Velike Britanije na Kosovu,  realizovalo značajan projekat u procesu povratka raseljenih a to je povratak u urbani deo Prizrena u naselju Potkaljaja.

„Uveren sam da ćemo nastaviti sa dobrom saradnjom, jer je nama međunarodna zajednica jedan od najbitnijih partnera u procesu povratka. Sam proces povratka nije ni malo lak, i zato u ovaj proces moraju biti uključeni svi. Imamo podršku međunarodnih organizacija kada je u pitanju povratak, i to nam svakako daje snagu u ovom nimalo lakom poslu”, rekao je Jevtić I dodao da je britanska ambasada  jedan od nazjznačjnih partnera i da im s ena tome zahvaljuje.

On je ambasadoru Velike Britanije predočio sa kojim se sve poteškoćama suočava ministarstvo kada je u pitanju povratak i opstanak, kao i to koji su koraci preduzeti u rešavanju ovih problema .

„Jedna od jako dobrih stvari koje smo realizovali je današnje osnivanje međuministarske grupe, koja će rešavati probleme tako što će se svako baviti problemima iz svog domena. Nadam se uspešno.“, rekao je Jevtić.

O’Konel je preneo  Jevtiću  da je stanovište ambasade da se mora raditi na principu  dugoročnih rešenja za probleme  povratnika, pre svega privredni razvoj, uključenje u društvene tokove i vladavina prava.

Jevtić je  izrazio veliku zabrinutost zbog podizanja optužnice protiv bivšeg ministra za zajednice i povratak i predsednika „Srpske liste“ Aleksandra Jablanovića i osudui odizanje optužnice za koje je rekao da je politički motivasana.

„U trenutku kada se na Kosovu radi na izgradnji međusobnog poverenja između naroda, kada se radi na integraciji Srba u pravosudni sistem Kosova taj isti sistem podiže politički motivisanu optužnicu za, bukvalno, verbalni delikt protiv lidera Srpske liste, najjačeg političkog subjekta Srba na Kosovu“, rekao je  Jevtić .

On je dodao da „u ovom trenutku“  na Kosovu „postoji puno problema u pravosuđu posebno kada je reč o pitanju uzurpirane imovine i da se vladavina prava ne postiže podizanjem politički motivisanim optužnicama“ i dodao kako „veruje“  da će se od optužnice ipak odustati.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare