JEVTIĆ I KUSARI O POVRATKU U ĐAKOVICU

 

PRIŠTINA

 

Ministar za zajednce i povratak Dalibor Jevtić sastao se danas sa gradonačelnicom Đakovice Mimozom Kusari-Lila.

Jevtic Kusari

Jevtić je nakon sastanka rekao da je ovo jako pozitivan susret, kojim se gradi međusobno poverenje kada je proces povratka u pitanju.

 

„ Ono što želim da istaknem je da smo na sastanku govorili o tome da želimo zajedno da radimo na povratku Srba u Đakovicu. To je jedno veoma važno pitanje koje se mora rešavati ne samo u koordinaciji ministarstva za zajednice i povratak i lokalne samouprave u Đakovici, već uz pomoć svih institucija koje su nadležne za ovaj proces. Zbog toga smo i formirali međuministasrku grupu za povratak. Gradonačelnici sam preneo poruku da je ministarstvo za zajedncie i povratak spremno da radi na obnovi porušenih srpskih kuća u centru Đakovice, ali da ako do toga dođe, a nadam se da hoće, to ćemo raditi uz saglasnost vlasnika,“ rekao je Jevtić.

 

On je  gradonačelnici Kusari takođe preneo da smatra da je optužnica protiv bivšeg minintrsa za zajednice i povratak i predsednika „Srpske liste“  Aleksandra Jablanovića zabrinjavajuća i da je mišljenja da je optužnica politički motivisana.

Jevtić je svojoj sagovornici rekao da“ u trenutku kada se na Kosovu radi na izgradnji međusobnog poverenja između naroda, kada se radi na integraciji Srba u pravosudni sistem Kosova taj isti sistem podiže politički motivisanu optužnicu za, bukvalno,verbalni delikt protiv lidera Srpske liste, najjačeg političkog subjekta Srba na Kosovu.“

Jevtić je napomenuo da u ovom trenutku na Kosovu postoji puno problema u pravosuđu posebno kada je reč o pitanju uzurpirane imovine i da se vladavina prava ne postiže podizanjem politički motivisanim optužnicama pri tom izrazivši verovanjeda će se od jednog takvog postupka ipak odustati.

 

Gradonačelnica Đakovice je dala podršku da se otpočne sa saradnjom u dobrobit svih zajednica i da se u proces povratka krene mirnijim putem i bez tenzija.

Ona je konstatovala da se bezbednosna situacija poboljšala u Đakovici i da veruje da će tako i ostati.

 

Kusari je izrazila stav da je za to da Srbi mogu slobodno posećivati i vraćati se u Đakovicu, ali da se od toga ne pravi priča i daju izjave koje neće pomoći stvaranju pozitivne atmosfere.

 

„Nedavno sam sa ocem Savom, monaha manastira Visoki Dečani, prošetala Đakovicom bez ikakvih problema. Ukoliko ne dajemo teške i političke izjave uzimajući u obzir osetljivost situacije, sigurna sam da će poseta i povratak Srba u Đakovicu proći bez ikakavih problema. Pravo na imovinu je neosporno i to pravo niko ne može nikome da oduzme. Zato moramo svi raditi zajedno da bi izbegli ono što smo imali u prošlosti i da se zajedno okrenemo boljoj budućnosti,“ rekla je Kusari.

 

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare