Jevtić i Bratu o povratku , ljudskim pravima i situaciji

 

PRIŠTINA

 

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić sastao se danas sa novoimenovanim ambasadorom misije OEBS na Kosovu  Jan Bratuom.

Jevtić i Bratu su razgovarali o procesu povratka, ljudskim pravima i trenutnoj političkoj situaciji na Kosovu.

 

Jevtić je Bratu preneo da je saradnja između Ministarstva za zajednice i povratak i OEBS-a u proteklom periodu bila veoma dobra I da je  „jedan od pokazatelja dobre saradnje je Skopska inicijativa“.

 

Na sastanku je zaključeno da je pravo na povratak i na slobodan život osnovno ljudsko pravo svih i da je poslednja Deklaracija izglasana u Skupštini opštine Mušutište, kojom se ova prava osporavaju,  loša poruka i protivna osnovnim ljudskim pravima.

 

Jevtić je Bratua upoznao sa nizom problema sa kojima se suočavaju Srbi povratnici u Klini, u selu Drsnik, i ostalim povratničkim mestima, naglašavaću da incidenti u ovim mestima nisu nimalo naivni i da veoma loše utiču na proces povratka.

Jevtić je posebno ukazao na uznemirenost Srba povratnika u opštini Istok oko inicijative da se u isključivo povratničkim naseljima ove opštine započne sa otvaranjem rudnika i iskopavanjem ruda i minerala,  koja automatski podrazumeva eksproprijaciju isključivo srpske privatne imovine.

jevtic-bratu-3

Kada je u pitanju kulturno nasleđe SPC na Kosovu i dešavanja kojima je zabranjena gradnja crkve u Svetim Arhangelima nadomak Prizrena, Jevtić je povodom ovog problema istakao da je veoma zabrinut odnosom određenih kosovskih institucija prema ovom pitanju koje zadire u prava nevećinskih naroda na Kosovu.

jevtic-bratu-1

Jevtić I Bratu su  zaključili da su Kosovu potrebni dobri primeri saradnje između naroda kako bi kosovsko društvo išlo napred, kao i puna implementacija zakona koji se odnose na prava nevećinskih zajednica.

jevtic-bratu-2

Jevtić i Bratu su na kraju sa složili da za probleme kojima se sada susreće kosovsko društvo treba tražiti konstruktivna i korisna rešenja i raditi na razvoju ekonomije kao ključu rešavanja problema.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare