Jedinstven podvig italijanke Vijene Kamaroti (72) koja pešice prelazi put od Italije do Kine

NIŠ

Italijanka Vijena Kamaroti (72) krenula je pre par meseci iz Venecije put Pekinga, a na putu do Kine koji je prošao i Marko Polo, njen sunarodnik, prošla je kroz Niš . Tokom boravka u gradu cara Konstantina  bila je gost zamenice gradonačelnice Niša Dušice Davidović. Cilj  Vijene Kamaroti je jasan, ali još je jasnija poruka koju želi da pošalje čitavom svetu. Njena poruka svim ženama je da ukoliko zaista nešto odluče, mogu da ostvare sve svoje snove i sve svoje želje. Njeno putovanje trajaće do 2025.godine.

  “Moja poruka ženama je da ukoliko zaista nešto odluče, mogu da ostvare sve svoje snove i sve svoje želje, a godine nikako nisu prepreka za to”, kazala je Vijena na prijemu u niškoj Gradskoj kući.

                     Zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović koja se sastala sa ovom hrabrom Italijankom rekla je da ona šalje divnu poruku ljudima.

                      “Ona svoje snove ostvaruje upravo ovim putem koji je zacrtala. Ona šalje poruku ženama da budu hrabre i šalje poruku mira. Istovremeno je poručila da ne postoje granice u godinama do koje možete da ostvarite svoje snove”, rekla je Davidović.

Poznati mediji u svetu izvestili su o Kamarotinom putu a nacionalna italijanska televizija redovno izveštava o tome gde se trenutno nalazi i omogućava joj direktno uključenje u program.                 

                       Na putu od Venecije do Pekinga Vijena Kamaroti će prepešačiti 22.000 kilometara što, kako sama kaže, za nju neće biti problem jer je aktivna planinarka, član je Gorske službe spašavanja a bavi se uspešno i kajakom je u ovom sportu šampionka.

                       „Često pešačim i imala sam do sada nekoliko pešačkih akcija koje su bile humanitarnog karaktera. Poslednje takvo pešačenje bilo je na Siciliji“,  kaže Vijena.

                        Dodaje da je ovo putovanje inspirisano njenim sunarodnikom Markom Polom jer smatra da su ga njeni sunarodnici pomalo zaboravili.

                     “Želim da podsetim na Marka Pola, kojeg su Italijani, mislim malo zaboravili. Takođe želim da podsetim na puteve koje su gradili stari Rimljani”, kazala je Vijena koja pešači sa rancem na leđima teškim oko 30 kilograma.

                       Njeno putovanje privuklo je pažnju svetskih medija, a ona se svakog dana uključuje u program italijanske zelevizije. Tokom ovog putovanja proglašena je ambasadorom mira , istorije i kulture.

                        „Iz istorije možemo jako puno da naučimo ukoliko obratimo  pažnju na događeje koji su prethodili svemu ovome što se dešava danas. Smatram i da je kultura ono što je najvažnije u odnosima među ljudima i da je savršeno svejedno kome prijateljski stisnete ruku, bez obzira na pol, rasu ili godine”, kazala je Kamarota.

                       Dodala je da istorija Rimskog carstva veoma interesantna pa ide putevima koje su gradili stari Rimljani.

                   „Sinoć sam stigla do Niša i vedela sam spomenik caru Konstantinu. On je jedan od rimskih vladara koji je izuzetno značajan za nas Italijene“, istakla je Kamarota.

                        Od Venecije do Srbije stigla je preko Slovenije i Hrvatske, a putovanje do Kine nastaviće dalje preko Bugarske, Turske, Azerbejdžana, Gruzije, Irana, nekoliko bivših Sovjetskih republika i Mongolije.

                        “Na početku sam prelazila 30 kilometara dneno, ali sada sbog vrućina nešto manje, 20 do 25 kilometara. Kroz Srbiju me prati Rotari klub, koji brine i o mom smeštaju. U Srbiji su ljudi izuzetno ljubazni, mada su malo bili zatvoreniji od Šida do Sremske Mitrovice. Od Beograda nadalje sam se osećala kao kod kuće. Hrana u Srbiji je fantastična”, izjavila je Kamarota.

                          Dodala je takođe da su njena i deca bili najpre protiv njene odluke da pešači na tako dugom putu do Pekinga, ali su je potom podržali.                              Kako je kazala, njeno do sada najduže putovanje trajalo je pet meseci, od Češke do Sicilije, ali je pešačila i Izraelom, Palestinom, Nepalom, Tibetom, Madagaskarom, Patagonijom i Amazonijom.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare