Javna rasprava o predlogu zakona koji reguliše prava boraca

VRANJE

U Vranju je održana javna rasprava o Nacrtu zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica.

Vranje je prvi grad u Srbiji gde se organizuje ova javna rasprava, rekao je državni sekretar u Minitarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nenad Nerić

„Ovaj Nacrt zakona je praktično novi tekst koji sublimira sve dosadašnje propise, nekoliko zakona i podzakonskih akata,  od zaključaka Vlade do zakona koji obrađuju  posebne kategorije u ovoj oblasti. Želimo da objedinjavanjem svih tih propisa dođemo do jednog zakona, koji će važiti za sve borce na teritoriji Republike Srbije. Ovde smo da bismo čuli sve vaše predloge i sugestije u cilju postizanja  dobrih rešenja. Sve kvalitetne predloge uputićemo Narodnoj skupštini i nadležnim službama na razmatranje i usvajanje“, rekao je Nerić.

Javnoj raspravi prisustvalo je pedesetak boraca, predstavnika njihovih udruženja, kao i članovi porodica. Oni su pokušali da ukaže na probleme sa kojima se susreću u realnom životu.

Veterani smatraju da suštinske i stvarne probleme postojeći zakon nije regulisao, a najnoviji predlog ako bude usvojen u parlamentu neće promeniti njihovtežak i ponižavajući društveni položaj.

Ratni veterani u Srbiji poslednje dve decenije pokušavaju da svojim predlozima utiču na zakon koji reguliše njihov status i prava koje im država duguje s obzirom na njihovu žrtvu, ali ono što su postigli na tom polju je simbolično, jer smatraju da su i dalje tretirani kao socijalni slučajevi, što ne žele da prihvate.

„Ovim Nacrtom zakona mi smo prvi put obuhvaćeni, ali samo tako što smo priznati, to je jedino, ništa drugo, nikakva prava nam nisu data.
Uložili smo veliki broj primedbi na Nacrt zakona i očekujemo da će bar nešto od toga da se usvoji. Ratni veterani još uvek nemaju zakon, nemaju nikakva prava, a upravo taj zakon treba da sadrži  to što bi jedna država trebalo da uradi kako bi se odužila borcima.
Ako postoji volja državnih institucija da se ovi problemi reše, onda Srbija treba da garantuje pravo ratnih veterana koji u njoj žive, bez obzira na njihovo poreklo, što se tiče prostora bivše SFRJ“, čulo se na skupu.

Do 3. juna o ovom pitanju planirano je održavanje javnih rasprava u još u 13 gradova u Srbiji.

Organizatori su Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Sektor za penzijsko i invalidsko osiguranje i boračko-invalidsku zaštitu, čiji su predstavnici učestvovali u javnoj raspravi.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o