Janković: U polovini slučajeva gradjani su bili u pravu

VRANJE

Zaštitnik gradjana Saša Janković rekao je danas na okruglom stolu u Vranju da je u toku  3.985 postupaka kontrole koje vrši zaštitnik gradjana a da je do sada završeno oko  32.000 postupaka kontrole.

“U polovini ovih slučajeva ispostavilo se da su građani u pravu po pitanju obraćanja na ostvarivanju prava koje imaju”, rekao ej Jnaković I dodao da je “dobro” što je  90 posto njegovih preporuka  kako da se otklone nepravilnosti na štetu prava građana, ispunjeno”.

Meni je stalo da ojačamo poverenje između građana I nezavisnih državnih institucija, kako bi one svakom pojedincu bile što dostupnije, rekao je Janković na okruglom stolu koji su organizovali Neksus iz Vranja i Građanske inicijative, uz podršku Američke ambasade a koji ima za cilj približavanje nezavisnih institucija gradjanima.

Janković je rekao da se njemu iz  Vranja  obratilo 350 gradjana a iz Pčinjskog okruga oko 1.000 građana, koji su tražili zaštitu svojih prava I dodao kako “ne misli” da je to pravi odraz osećanja građana  prema ostvarivanju njihovih prava u institucijama.

Zamenik poverenika za informacije od javnog značaja Aleksandar Resanović ukazao je na čitav niz zloupotreba u oblasti zaštite ličnih podataka.

On je  kao “problematično” označio  učestalo postavljanje video nadzora na raznim mestima, bez informacija u koje se on svrhe koristi, kao I primenu čipovanja ličnih dokumenata I učestalu pojavu skeniranja zeniza kao način identifikacije I slično.

Viša savetnica poverenika za zaštitu ravnopravnosti  Emila Spasojević rekla je da se beleži sve širi oblik diksriminacija ali I da se najveći broj pritužbi od strane gradjana odnosi  na diskriminacije u radnom odnosu.

Na svoje problem u Apoteci Vranje, u kojoj uim je direktorka dala otkaze pred praznik zbog sindikalnog organizovanja, ukazalo je predstavnicima nezavisnih institucija desetak  radnica I radnika ove ustanove čiji je osnivač grda Vranje.

Ovaj okrugli sto organizovan je u okviru projekta “Nezavisne institucije bliže građanima

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare