Janković: Stanje dramatično

NIŠ

Sa 350 novih slučajeva obolelih u jednom danu, Niš je treći na listi od 16 gradova koji imaju trocifreni broj zaraženih korona virusom, a zamenik direktora Univerzitetskog Kliničkog centra u Nišu Radmilo Janković izjavio je danas da je stanje dramatično i da je ta ustanova na ivici kapaciteta.

Janković je za RTS rekao da je već već duže vreme upozoravao da će doći do ovog, a po svemu sudeći i goreg stanja sa korona virusom.

“U državi u kojoj imate veliki deo stanovništva koji se vraća 10 koraka unazad kada mu crna mačka pređe put, a posle bez bilo kakvih problema ide na večernju službu u crkvu, to je bilo za očekivati”, rekao je Janković.

Ističe da smo bili podložno tle za manipulaciju, te da je rezultat toga punjenje Odeljenja intenzivne nege, na kojem ima još samo dva slobodna kreveta.

“Nažalost, jedino ako neko bude preminuo tokom narednih 24 sata ćemo imati dodatna mesta”, rekao je Janković i ukazao na to da je i bolnica u Kruševcu na izdisaju.

On je naveo da su pozvali u pomoć kolege iz Niške banje, a oni već imaju 50 pacijenata po jutrošnjem izveštaju i verovatno će njihovi kapaciteti već za dan, dva biti pun.

“Mi smo za to vreme uspeli da napravimo oko 15 mesta ovde ali bojim se da nam to neće biti dovoljno”, kazao je Janković i dodao da će veliki deo Kliničkog centra ponovo biti u kovid sistemu.

Upozorio je građane na opasnost koju nosi sa sobom odlazak na svadbe.

“Nemojte raditi stvari za koje vam kažem da su apsolutno opasne i da će dovesti do gubitka ljudskih života. Ne mora da vam bude zabranjeno da idete na velika slavlja, na svadbe sa 500 ljudi, jer će sa tih svadbi i veselja ovde na intenzivnoj nezi završiti nekoliko pacijenata. Budite odgovorni, situacija je do te mere alarmantna”, rekao je Janković.

Govoreći o opasnosti koju sa sobom nosi nova školska godina, Janković je rekao da su bilo koja nova okupljanja i blizak kontakt rizični i istakao da studenti medicine neće moći da dolaze kod njega na kliničku nastavu ukoliko nisu vakcinisani.

Smatra da sada mere poput kovid propusnica neće mnogo doprineti da se situacija smiri, te da bi tome mogli da doprinesu samo neki radikalni potezi poput potpunog zatvaranja.

Ističe da smo sa 32 odsto pozitivnih na veoma lošem putu, te da je broj zaraženih mnogo veći od onog u zvaničnim podacima jer se, kako kaže, mnogi ne testiraju.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Toma
Toma
2 godine pre

Leskovačka lokalna samouprava Vam ne veruje ništa poštovani doktore. Oni upravo organizuju projekciju filma u zatvorenom prostoru za 3-5 hiljada ljudi. Čak dele besplatne karte.