Janković o podacima BIRN-a: Nije svako pozitivan na koronu i preminuo od nje

BEOGRAD-LESKOVAC-NIŠ

Istraživački portal BIRN juče je objavio da je u Srbiji su od 19. marta do 1. juna 2020. od virusa korona umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244. Tekst se bazira na uvidu u podatke koji su deo zvaničnog državnog informacionog sistema Covid19. Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković za portal Nova.rs objašnjava da “nije svaka preminula osoba s pozitivnim nalazom na KOVID-19 samim tim i preminula usled KOVID-19”.

Odgovor Srđe Jankovića da prokomentariše razlike u broju podataka o umrlima koje objavljuju zvanične isntitucije i onih koje je objavio BIRN, Nova.rs dobila je SMS-om koji je objavila u celosti.

“Kao što je više puta bilo rečeno, nije svaka preminula osoba s pozitivnim nalazom na KOVID-19 samim tim i preminula usled KOVID-19. Smrtni ishod KOVID-19 podrazumeva da su kliničke manifestacije ili komplikacije infekcije koronavirusom bitno ili presudno doprinele smrtnom ishodu. Osobe koje preminu od svoje osnovne bolesti, nezavisno od toga što su inficirane virusom, ne ubrajaju se u žrtve KOVID-19. Drugim rečima, pored pozitivnog nalaza testiranja na KOVID-19, potrebno je i da tok bolesti odgovara KOVID-19 da bi se smrtni ishod pripisao KOVID-19”, naveo je Janković.

Isto pitanje Nova.rs postavila je i niškom epidemiologu i članu Kriznog štaba Branislavu Tiodoroviću koji je odgovorio SMS-om sledeće sadržine: “Te podatke Vam kompletno može komentarisati Batut, obzirom da se svi podaci za COVID bazu centralizuju kod njih”.

(Izvor: Nova.rs)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare