JAKŠIĆ: SLOBODA KRETANJA SAMO ZA ALBANCE

KOSOVSKA MITROVICA

 

Funkcioner DSS sa Kosova Marko Jakšić izjavio je za JUGpress da Srbi ništa neće dobiti postignutim sporazumom u Briselu o novim pravilima kretanja automobila izmedju Kosova i Srbije i da on znači slobodu kretanja samo za Albance sa Kosova i Metohije.

“ Srbi jednostavno ništa neće dobiti, dobiće samo albanska strana. Albanci će moći i sa KS tablicama da idu kroz Srbiju. Ono što vidimo jeste da su počeli da se kreću  kroz Srbiju i sa RKS (Republika Kosovo, prim LJ.S,)  tablicama”, rekao je Jakšić.

 

Jakšić smatra da “Srbi i dalje neće moći da  se kreću automobilima  širom Kosova” ako nemaju KS ili RKS tablice.

“Onaj ko ima registraciju KM (Kosovska Mitrovica)  ne može da ode do Gnjilana, do Prištine i do ostalih mesta na Kosovu . Zbog toga smo mi u više navrata pozivali, pre svega,  Marka Đurića, direktora Kancelarije za Kosovo I Metohiju , koji se hvali da se po Kosovu kreće srpskim registarskim tablicama, da  uzme automobile sa  KM registarskim tablicama I sda proveri dokle može da stigne. Nemoj on nama, koji živimo na severu Kosova, da priča kakko se slobodbo kreće automobilom koji ima BG tablice . Neka proveri kako to izgleda kada ima KM tabilce I neka pokuša da iz Kosovske Mitrovice nastavi putm, recimo, prema  Gračanici i Dečanu. Onda će tačno u stvrnom životu da vidi da Srbi od tih sporazuma koje Beograd radi, gradi i pravi jednostavno nemaju  ništa. Čak  naprotiv,  imaju samo štetu”, rekoa je jakšić.

 

“Kada bih otišao sa mojim autom, u južnu Mitrovicu, prvo bi mi auto  konfiskovan. A ako nemam  kosovska lična dokumenta , već samo dokumenta Republike Srbije , sproveli bi me kod sudije za prekršaj I bio bih kažnjen.

 

bio bih kažnjen.

 

Znači, tu nisu problem samo  registarske tablice već I saobraćajna , vozačka, dozvola I sva ostala dokumenta. Ako imate srpska dokumenta I živite na  teritoriji Kosova I Metohije, kao što ja živim, vaše kretanje je ograničeno samo na sever Kosova . Znači, ne samo automobilom već I fizički ne možete da se krećete teritorijom samoproglašene Republike Kosovo”, kaže Jakšić.

 

Dodaje sa se Srbi sa severa pribojavajuu da će uskoro biti zaustavljani I kažnjavani I na takozvanim integrisanim prezalima izmedju Kosova I Srbije.

“ O tome se već uveliko govori a ono što smo mi čuli jeste da će to takođe biti predmet razgovora u Briselu. Prema informacijama koje mi imako, pre mesec dana je bila jedna štih proba. Vozila sa srpskim registarskim tablicama kao što je KM, PR, jednostavno su zaustavljena I nisu hteli da ih puste da udju na Kosovo I Metohiju. Držali sui h tako dva sata”, objansio je Jakšić.

On smatra da će Priština I ubuduće organizovati takve akcije.

“Iimajući u vidu iskustva  koja  imamo, ono sa čim  Priština krene  kao sa štih probom, uvek se kasnije redovno rdai. Znači, Albanci sa Kosova  će moći slobodbno da se kreću po Srbiji sa svojim tablicama a  Srbi koji žive na severu Kosova , I imaju KM tablice, biće kažnjavani. U čemu je onda ovaj dogovor dobra za Srbe? , pita Jakšić.
Po njegovim rečima, postavlja se ključno pitanje na koji način Beogrda štiti interese Srba na Kosovu I Metohiji kada Prištini predaje sve ingerencije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare