Izvođenjem Betovenove „Fantazije“ u Nišu počeo „Muzički edikt“

NIŠ

Nastupom horova iz Niša, Italije i Španije ali i RTS-a i filharmonije Republike Severne Makedonije na platou Svetosavskog doma u porti Sabornog hrama, počeo je 8. Festival horske duhovne muzike, Muzički edikt. Na festivalu će se predstaviti 17 horova iz devet zemalja kao i Niško crkveno pevačko društvo „Branko“ koje je i domaćin i organizator ove manifestacije. Posebnost ovogodišnjeg festivala je učešće horova koji izvode duhovnu muziku različitih hrišćanskih konfesija, rimokatoličke, anglikanske i pravoslavne.

 Početak festivala koji se održava pod pokroviteljstvom patrijarha Porfirija i sa blagoslovom episkopa niškog Arsenija, označila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja je u svom govoru istakla da je pravi trenutak da se vratimo pravim vrednostima, duhovnosti i toleranciji.

                               „Svaki jezik nosi sa sobom i poseban ritam, međunarodni festival Muzički edikt sa sobom nam zato donosi svo bogatstvo duhovne muzike koja je prijatan i koristan lek za svakog čoveka, pratilac na svakom mestu da bi začinila naš rad, naše postojanje kao što je so potrebna svakom jelu. Zar muzika nije silnija i snažnija što je bliža tihom glasu. Vratimo se pevanju, a ne komercionalnoj proizvodnji i konzumaciji bez svesti o porukama koja ta komercijalizacija sa sobom nosi, rekla je gladonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

                                Publici se obratio i starešina Sabornog hrama Branko Cincarević koji je, takođe, uputio poruku tolerancije.

                                Festival je otovrio  Dečje-omladinski hor NCND „Branko“ pod digirentskim vođstvom Jovane Mikić. Zatim je nastupio Dečački hor katedrale u Toledu iz Španije kojim rukovodi Hoze Manuel Martin-Delgado Sančez.

                                 Nastup  Hora crkve Svetog Spiridona iz Trsta izazvao je posebnu pažnju publike. Čine ga profesionalni pevači deset različitih nacionalnosti, a Horom rukovodi Ana Kaira.

                                Na podijumu pod otvorenim nebom smenjivali su hor za horom, a nakon goste iz Italije nastupao je Hor Maestrini Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu kojim diriguje Ivana Mirović. Njhov nastup je samo potvrdio da se Festival održava u gradu koji ima bogatu horsku tradiciju koja se brižljivo neguje decenijama.

                                 Prvo festivalsko veče završilo se sa pravom poslasticom za ljubitelje muzike, izvođenjem  Betovenove „Fantazije za klavir, hor i orkestar“ koju su zajedničkim snagama izveli  Filharmonija Republike  Severne Makedonije sa dirigentom Hadži Jakovom Milutinoviće, operskim pevačima mr Katarinom Simonović Ivanković, Marijanom Radosavljević, Aleksandrom Ristić, mr Sašom Arsenkovim, Nikolom Stamenkovićem i Lazarom Lazarevićem. Solista na klaviru bio je mr Andrej Cincarević koji je ujedno i premijerno predstavio vrhunski koncertni klavir, „Bechstein“ iz koncertne serije D-model 282, koji je nabavljen specijalno za ovu priliku.

                              Ove godine je prvi put dodeljena i nagrada koja nosi ime Milana Mandića, istaknutog člana NCND „Branko“   koji je preminuo tri godine. Nagrada se dodeljuje za izuzetan osećaj za horsko pevanje, a  prvi dobitnik ovog priznanja je Rimon Kamarija, dirigent Katedralnog hora crkve Svetog apostola Jakova u Jerusalemu.

                             Pre uručenja nagrade prikazan je kratak film o Milanu Mandiću.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare