Izviđači organizovali onlajn takmičenje koje je okupilo 400 mladih iz regiona u vreme pandemije

NIŠ

 U nedostatku odlaska u prirodu kao jedne od prepoznatljivih izviđačkih aktivnosti, Savez izviđača Srbije organizovao je prethodnog vikenda prvo međunarodno onlajn takmičenje pod nazivom „Zdravo iz fotelje“. Takmičenje je okupio više stotina mladih iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a odvijalo se putem platforme Instagram.

                             Svojim prisustvom u okviru zabavnog dela večernjeg programa takmičenje su podržali glumac i voditelj Milan Kalinić kao i scenarista i glumac serijala „Dnevnjak“ Đorđije Žorž Andrić, koji su izviđačima davali savete kako da na zanimljiv način provedu dane kod kuće. Zabrana kretanja od 60 sati bila je dovoljna da se održi takmičenje za izviđače uzrasta od 12 godina do 25 godina što je rezultiralo prijavama čak 62 takmičarske ekipe iz regiona.

                          Sve ekipe dobijale su izviđačke zadatke od strane organizatora, poput šifrovanog pisma, signalizacije zastavicama, kviz izviđačkog znanja i brzo pakovanje vreće.

                         Svi zadaci deljeni su putem društvenih mreža i sa sobom su nosili društveno odgovorne poruke poput „Čuvaj se i peri ruke”, „Ne izlazi bez maske” ili „Ostani kod kuće”, a njihovo rešavanje donosilo je ekipama određeni broj poena, u zavisnosti od brzine, tačnosti ili kreativnosti.

                         U toku petka i subote uveče izviđači su imali priliku da se međusobno upoznaju, podele neke svoje zanimljive priče, slušaju izviđačku muziku i razmenjuju svoja izviđačka znanja i iskustva sa svim učesnicima takmičenja.

                        „Ideja za ovakvu aktivnost javila se pri proglašenju vandrednog stanja u Srbiji, jer je ovo period kada izviđači uveliko prave svoja takmičenja u prirodi. Hteli smo da omogućimo izviđačima druženje i takmičenje uprkos pandemiji KOVID-19. Prednost društvenih mreža pružila nam je mogućnost da povežemo veliki broj izviđača na jednom mestu i veoma smo ponosni na to”, objašnjava Dimitrije Džunić vođa organizacionog tima takmičenja.

                            Iako je rezultat takmičenja bio u drugom planu najbolje plasirane ekipe bile su iz Odreda izviđača „Josif Pančić” iz Niša i izviđačkog odreda „Sava” iz Brčko distrikta, Bosna i Hercegovina.

                            Organizaciju prvog onlajn izviđačkog višeboja čini tim od četvoro mladih ljudi koji sebe nazivaju „Tim topograf”, uz pokroviteljstvo Načelstva Saveza izviđača Srbiječenja bio u drugom planu najbolje plasirane ekipe bile su iz Odreda izviđača „Josif Pančić” iz Niša i izviđačkog odreda „Sava” iz Brčko distrikta, Bosna i Hercegovina.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare