Izveštaj Evropske komisije za Srbiju predstavljen u Nišu

NIŠ

Delegacija Evropske unije u Srbiji i EU info kutak u Nišu predstavili su danas u Gradskoj kući Izveštaj Evropske komisije o Srbiji za 2019. godinu. Osnovni zaključak do kojeg je Komisija došla je da je Srbija napredovala u oblasti ekonomije ali nedovljno u oblasti vladavina prava i sloboda medija.

Cilj prezentacije je bio da okupi relevantne aktere i poznavaoce prilika sa lokala, što podrazumeva učešće predstavnika privrede, akademske zajednice, institucija, organizacija civilnog društva u Nišu i južnoj Srbiji. Prisutni su mogli da postavljaju pitanja i aktivno učestvuju u diskusiji o ovogodišnjem Izveštaju Evropske komisije o Srbiji.

“Ima dosta oblasti koje su ocenjene kao pozitivne, ali ima i oblasti koje mogu još da napreduju”, rekla je Radica Nursdorfer. “Ekonomska ocena je pozitivna i brojke pokazuju da je Srbija napravila značajan napred u oblasti ekonomije. Oblasti u kojima je potrebno najviše raditi na poboljšanju su vladavina prava i sloboda medija jer je tu učinjen najmanji napredak. Slab napredak u oblasti vladavine prava u mnogome usporava brzinu pristupanja. Ako želimo da pričamo o statistici postoji veći broj poglavlja u kojima je Srbija napredovala ove godine u odnosu na prošli godinu, a manje je poglavlja u kojima je stagnirala”, istakla je Radica Nursdorfer šefica sektora za evropske integracije u Delegaciji EU u Srbiji..

Kada se radi o javnim preduzećima posebno su problematična velika preduzeća u oblasti energetike kao što je Srbijagas.

“U toj oblasti je potrebno više aktivnosti i bolji napredak. Mala i srednja preduzeća su osnova srpske privrede i smatramo da su posebno problematična velika društvena preduzaća koja su i dalje u državnom vlasništu ali nisu tako efikasna kao mala i srednja preduzeđa”, dodala je Radica Nursdorfer.

Prezentaciji su prisustvovali i Ivan Pavlović, rukovodilac Sektora za pripremu domaćih i međunarodnih projekata kao i Boban Stojanović, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Nišu i predsednik Društva ekonomista Niša, ali predstavnici grada.

 “Izveštaj je, uglavnom, umereno kritički orjentisan, ali je za nas bitno da nije konstantovano nazadovanje na tom putu ka Evropskoj uniji”, kazao je profesor dr Boban Stojanović. “U ekonomiji je osnovno da je konstatovano da postoji fiskalna stabilnost, solidno održavanje spoljnog duga, znači suficit u budžetu, i svi drugi preduslovi za stabilnost i napredak Srbije. Ono što je, da kažem uslovno, zamerno to je razvoj malih i srednjih preduzeća i stagnacija domaćih investicija”.

Takozvani Kopenhaški kriterijumi iz 1993. godine podrazumevaju tržišnu privredu koja je spremna na oštru konkurenciju na jedinstvenom evropskom tržištu, opominje profesor dr Boban Stojanović.

“Ovim izveštajem je konstantovano da je Srbija umereno spremna za takvu konkurenciju, između ostalog i zbog nedovoljno dobrog poslovnog ambijenta, nefleksibilne fiskalne politike ali i korupcije koja pogađa i privredne subjekte”, dodao je Stojanović.

On je istako da je Niš, što se tiče privlačenja stranih investicija, zabeležio dobre rezultate. Ono što, takođe, Nišu nedostaje, prema Stojanovićevim rečima, je više investiranja i više radnih mesta koja potiču iz domaćeg provatnog sektora.

“Jedna od slabosti naših ekonomskih zahteva je nedovoljno restrukturiranje javnog sektora i to je jasno navedeno. To baca senku na sve što je učinjeno na ekonomskom planu”, kazao je Stojanović.

Ivan Pavlović iz KLERPA je dodao da prema izveštaju Delegacije evropske unije vidimo jedinice lokalne samouprave imaju ulogu indirektnog učesnika u ovom prostoru.

“U ekonomskom razvoju lokalni nivo je vrlo bitan, a Niš ima najviše rezultata koji se tiču podizanja i kapaciteta jedinica lokalne samouprave u procesu evropske integracije i tako na adekvatan način odgovori potrebama privrede, a sa druge strane tu su i investitori koji potražuju konkurentne jedinice lokalne samouprave kakav je Niš, a što pokazuju svi izveštaji. U gradu je povećan broj otvorenih kompanija, smanjena je nezapsolenost, a povećana je stopa privredno ekonomskog rasta”,naglasio je Pavlović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare