Izum mladih gimnazijalaca grejaće životinje u Zoo kutku

NIŠ

Učenička kompanija EkoLim iz Gimnazije “Bora Stanković” u Nišu napravila je pravim bum sa svojim izumom  solarnog panela napravljenog od limenki. Na nacionalnom takmičenju su osvojili treće mesto, ali to nije bio kraj njihovim uspesima. Panel od starih limenki predstavili su in a evropskom takmičenju ali i na takmičenju u Kini, a o njihovom uspehu pisali su i inostrani listovi. Osim što vole da se bave izumima ovo petoro učenika koji čine EkoLim tim na čelu sa profesorkom geografije Anom Ivić Veljković, vole i životinje. Odlučili su da svoj izum poklone Zoo Planetu, Udruženju za zaštitu životinja u Nišu, kako životinjema u toku zime bilo toplo.             “Odlučili smo se da panel doniramo Zoo Planetu jer smo uvedile da je jedan ovakav proizvod njima inajpotrebniji. Panel služi za dogrejavanje prostorija i svo zajaedno smatramo da ćemo na ovaj način olakšati članovima udruženja brigu o životinjama koje su kod njih pronašle svoj dom”, kažu članovi EkoLima.

             Dušan Stojanović, predsednik Udruženja Zoo Planet  kaže da će im ovaj poklon puno značiti tokom hladnih dana, a posebno za zagrevanje prostorija u kojima čuvaju žiotinje koje su manje otporne na hladnoću.

             “Uglavnom su to egzotični kućni ljubimci kao što su afrički tvorovi, činčile, čileanske veverice. To su životinje koje ne podnose temperature koja je ispod 25 stepeni”, nabraja Dušan Stojanović.

            Osim životinjama ovaj izum mladih gimnazijalaca pomoći  će i samom udruženju koje će sada manje koristiti druga sredstava za zagrevanje prostorija u kojima se nalaze ove egzotične životinje.

             Dušan dodaje da je u Zoo kutku koji je lociran u selu Kamenica smešteno oko 2.000 životinja.

             Ekipu mladih gimnazijalaca u Kompaniji EkoLim čine Jana Simić, direktor marketinga, Srevan Ranđelović, direktor proizvodnje, Tatjana Živadinović, finansijski direktor kompanije, Rastko Petrović, generalni direktor Kompanije i  Kaja Gavrilović, direktorka sektora za odnose sa javnošću.

             Čalnovi Kompanije EkoLim koja radiu okviru učeničkog preduzetništva kažu da solarni panel napravljen od starih limenki nije kraj njihovog rada. Pred njima su novi izazovi za koje su oni spremni, a sve sa ciljem da doprinesu zajednici u kojoj žive ali i zaštiti prirode i planete.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare