Izložbu krava simentalske rase u Bujanovcu

BUJANOVAC

(11.09.2017.)

 

Treću godinu zaredom Veterinarska stanica Bujanovac će organizovati izložbu krava simentalske rase, svojevrsni skup stočara opštine Bujanovac. Izložba će biti održana 30. septembra na Gradskom stadionu u Bujanovcu, a po rečima doktora veterinarske medicine iz Veterinarske stanice Bujanovac, Aleksandra Stevanovića, sve je spremno za ovaj važan događaj za opštinu s obzirom da se 70 odsto stanovništva na ovom području bavi poljoprivredom i od toga živi.
„Ocenjivaće se grla u tri kategorije, steone junice, prvotelke i staro-umatičene krave i u svakoj kategoriji očekujemo 20-25 grla. Za ocenjivanje će biti zadužena komisija sastavljena od stručnjaka za ovu oblast iz Instituta za stočarstvo iz Beograda, Stočarsko-veterinarskog centra iz Velika Plane i Regionalne matične službe, a interesovanje uzgajivača je, kao i prethodne dve godine, ogromno“, ističe Stevanović.
„Ovo je jedinstvena prilika da pokažu šta su sve ove godine uradili, dokle su stigli sa selekcijom grla, dokle su stigli sa njihovim krajnjim proizvodom, što zapravo predstavlja budućnost stočarstva na ovim prostorima.“
Stevanović naglašava da je samo prisustvo stručnjaka iz Instituta za stočarstvo i Stočarsko-veterinarskog centra dovoljan pokazatelj koliko se ozbiljno pristupa organizaciji ovakvog događaja.
„Oni će moći da se neposredno uvere koliko se daleko otišlo sa selekcijom, koja zapravo omogućava podizanje kvaliteta grla na godišnjem nivou, što ustvari pokazuje sav potencijal ovog kraja kada je stočarstvo u pitanju.“
Po rečima Stevanovića, stočarstvo se u bujanovačkoj opštini razvija sve više iz godine u godinu. Matična organizacija Veterinarske stanice Bujanovac je jedna od prvih pet u Srbiji, svake godine se povećava broj umatičenih grla – raste zainteresovanost uzgajivača za povećenjem broja takvih grla jer ih država subvencioniše, što dalje dovodi do veće proizvodnje mleka i uvećanja kvalitetnog stočnog fonda.
Za vlasnike najboljih grla su obezbeđene novčane i nagrade centara za osemenjavanje. Izložbu će posetiti i gosti iz Ministarstva poljoprivrede, a u planu za sledeću godinu je i učešće uzgajivača ovaca i koza, kojih je ne mali broj na teritoriji opštine Bujanovac.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare