Izložba „Zaboravljeni junak dr Vladan Đorđević“

VRANJE

Narodni muzej Vranje,  u četvrtak, 13. februara, priređuje izložbu pod nazivom „Zaboravljeni junak dr Vladan Đorđević“.   

Dr Đorđević je ličnost koja je obeležila poslednje decenije XIX veka u kulturnom i političkom životu Srbije. Kao državni stipendista završio je studije medicine u Beču, a specijalizaciju hirurgije završava kao jedan od najboljih studenata čuvenog profesora Bilrota. Tokom francusko-pruskog rata dr Đorđević je usavršavao hiruršku tehniku i proučavao vojnosanitetsku službu, što će mu po povratku u Srbiju,veoma značiti prilikom ustrojstva srpskog vojnog saniteta.

Inicijator je osnivanja mnogih društava i organizacija od kojih su najznačajnije Srpsko lekarsko društvo, Vojni sanitet Srbije i Društvo Crvenog krsta Srbije.

U političkoj karijeri ostao je upamćen kao veoma uspešan predsednik beogradske opštine, ministar prosvete i crkvenih pitanja i zastupnik ministra privrede u Vladi Nikole Hristića.

Bio je diplomata u Atini i Carigradu i konačno predsednik Vlade.

Pored dela iz istorije medicine dr Đorđević je pisao pripovetke, romane, istorije, putopisne reportaže, kozerije, kritike, recenzije, nekrologe i dr.

Ostao je upamćen i kao pokretač i urednik časopisa „Otadžbina“ koji je sa prekidima izlazio od 1875 do 1892 godine.

Zbog svih njegovih zasluga Srpska akademija nauka i umetnosti proglasila je 2020. godinu „Godinom akademika Vladana Đorđevića“.

Narodni muzej Vranje svojom aktivnošću daje doprinos obeležavanju 90 godina od njegove smrti.

Na izložbi govoriće dr Dejan Antić, docent Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu i recenzent izložbe, Ivana Gruden Milentijević, kustos Narodnog muzeja u Nišu i autor izložbe i Saša Stamenković, direktor Narodnog muzeja Vranje.

Početak izložba u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju zakazan je za  18 sati i 30 minuta.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x