IZLOŽBA U NARODNOM MUZEJU LESKOVCA „JUG SRBIJE U VELIKOM RATU (1915-1918)“

 

LESKOVAC

Narodni muzej u Leskovcu u četvrtak 24.12.2015. otvara izložbu „Jug Srbije u velikom ratu (1915-1918)“ gde sehronološki prikazuje period od povlačenja srpske vojske i naroda 1915/16, preko uspostavljanja okupacione vojno-civilne vlasti, stradanja i deportovanja srpskog stanovništva u logore, položaja Srpske pravoslavne crkve i školstva pod okupacijom, do izbijanja Topličkog ustanka, njegovog surovog ugušenja i, na kraju – slavnog povratka u oslobođenu otadžbinu. Izložene su pojedinačne i grupne fotografije odlikovanih zaslužnih ratnika, običnih vojnika i dramatičnih prizora iz borbi. Autori izložbe su Mira Ninošević i Veroljub Trajković, muzejski savetnici-istoričari Narodnog muzeja u Leskovcu.

Najavljujući izložbi direktor muzeja Vladimir Đorđević kaže da je ovo nastavak izložbe „Bugarska okupacija juga Srbija 1915.-1918.“. Ovako se odužujemo svojim precima i otržemo od zaborava sve ono što se dešavalo pre sto godina.

Koautor izložbe Mira Ninošević ističe nesebičan doprinos radnika, seljaka i ono malo inteligencije onog vremena u oslobađanju ovih krajeva. Mnoštvom fotografija, dokumenata i ličnih predmeta prikazan je borbeni put srpskih jedinica, povlačenje preko Albanije, Krf, Solunski front i oslobađanje. Drugi deo priče koji se prati je svakodnevni život za vreme bugarske okupacije, priča o ljudima koji su ostali na okupiranoj teritoriji, a to su mahom bili starci, žene i deca. Oni su preživeli interniranja, zverske zločine, krvoločna ubijanja… Postoji i priča o izbeglicama, mladim ljudima koji su nastavlili život u Severnoj Africi, školovali se u Francuskoj i Švajcarskoj i koji su kasnije bili osnov za pokretanje posleratne privrede Leskovca.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare