Izložba slika Snežane Marković

VLASOTINCE
U okviru kulturne manifestcije ,,Leto u Vlasotincu” vlasotinačka publika a i mnogi gosti koji su se ovog leta obreli u Vlasotincu imaju priliku da vide izložbu slika Snežane Marković iz Niša, koja je, inače, član likovnog udruženja ,,Luna” iz Niša. Ovo je njena prva samostalna izložba slika pod nazivom ,,Slikanje – pobeda života”.

  • Pred nama je izuzetno snažna i hrabra žena, koja je uspela putem umetničkog delanja i stvaranja da pobedi bolest i lične demone. Na njenim slikama se kao dominantna tema izdvaja pejzaž, razni predeli šuma, reka i planina Rtanj, koji za nju imaju posebnu vrednost i koji podjednako snažno utiču na proces izlečenja. Njeno umetničko izražavanje predstavlja jednu snažnu sponu, most ka prirodi, beskrajnom zelenilu i samospoznaji. Posmatrajući njene slike možete uočiti da je njen unutrašnji svet bogat, raznovrstan i plemenit. On je satkan od sunčanih, vanvremenskih, mističnih predela i muzike, jer se na njenim slikama možete susresti i sa violinama, notama i plesačima koji nose životnu radost. Završila bih Hofmanovim rečima „Tamo gde prestaje moć reči – počinje muzika“, ali dodala bih i umetnost uopšte, jer umetnost je najmoćnije oružje i najblagotvorniji – iskazala je svoj sud o samoj izložbi Jasmina Zlatković, istoričarka umetnosti, jer je sama Snežana imala trnovit životni put i taj njen put u svet slikarstva vodi preko dve najznačajnije pobede u životu, preko dve pobede karcinoma, kada je shvatila da slikanje pomaže njenom ozdravljenju, a potom i umetničkom stvaralaštvu.

Snežana slika od 2009. godine. Pored ulja na platnu, povremeno radi suvi pastel, grafiku i dekupaž. Njena prva samostalna izložba u Vlasotincu ne nosi slučajno naziv „Slikanje – pobeda života“ jer Snežana kaže da je u našoj varoši videla prelepu prirodu i osetila toplinu ljudi sa kojima se upoznala. Predivno okruženje Vlasotinca i je naš dragulj Snežani koji će svakako biti inspiracija za neke nove slike.Organizator ove izložbe Snežane Marković je vlasotinački Kulturni centar, kome se a i brojnoj publici zahvalio Snežanin sin Branimir Marković, koji je posebno apostrofirao značaj da se njegova majka svojim radom predstavi vlasotinčkoj publici.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare