Izložba slika Joškinog Šiljana

LESKOVAC

U Narodnom muzeju u Leskovcu večeras je otvorena izložba slika pod nazivom “Vidividi” autora Joškin Šiljana, rođenog 1953. godine u Pirotu, a koji se slikarstvom aktivno bavi od 1987. godine.

Član je ULUS-a i udruženja Art Brut Srbija. Učesnik je velikog broja grupnih izložbi i umetničkih kolonija. Dobitnik je brojnih nagrada za slikarstvo. Samostalno je izlagao u zemlji i inostranstvu: u Leskovcu, Beogradu, Nišu, Sloveniji, Italiji, Makedoniji.


Nina Krstić, istoričarka umetenosti, kaže da u likovnoj stvarnosti Srbije stvaralaštvo samoukih vizionara, autsajdera i marginalaca predstavlja simbol potpuno novih standarda u umetnosti.
„Slikarstvo Joškina Šiljana predstavlja dragocenu nadgradnju ove vrste umetnosti u Srbiji i svakako je nezaobilazna likovna pojava unutar kontinuiteta razvoja likovnosti i na širem evropskom planu, što dokazuje njegovu prisutnost na najznačajnijim međunardnim izložbama, ali i nagrade i priznanja za izložena dela slobodom i spontanošću osobenog likovnog izražavanja. Šiljan nam svojim delima otkriva bogatstvo svog duha, lucidnost, toplinu i dirljivu iskrenost. Njegov opus, zapravo, predstavlja svojevrsni dnevnik, jer su motivi njegovih dela uglavnom autobiografskog karaktera, gde likovnošću lično podiže na nivo univerzalnog. Negujući slobodu likovnog izražavanja u svim njenim vidovima, Điljan je radio na pronalaženju deteta u sebi. Onog trenutka kada ga je pronašao, pun neobazrivosti i neposrednog iskaza, nemotivisane akcije, znao je da je jako blizu svom čistom likovnom izrazu. Tragajući za alternativnim vizuelnim izrazima, on već decenijama stavra jedinstvene oblike nedodirnute ikakvim konvencijama, stvara novu invenciju.“

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Rečenicom ću te rečenicom ćep me
Rečenicom ću te rečenicom ćep me
7 godine pre

U slikrastvu rečenice nisu bitne. Što ih je manje to bolje za publiku. U literaturi ilustracije mogu, ali i ne moraju da budu bitne.

neko je ukrao tudju ideju
neko je ukrao tudju ideju
7 godine pre

,, individualni čin uzdignete na nivo opšteg”,reče pisac
,,lično podiže na nivo univerzalnog”, reče slikar
Kada je kritika za slikareva dela napisana, pre dananjeg dana i ko je pročitao pa iskopirao za svoju promociju knjige?
Izvinite, ko je od koga ukrao ovu ideju, zamisao?

pozajmljene recenice
pozajmljene recenice
7 godine pre

Sad vidim da je istu recenicu iz kritike Siljanu ukrao i presvukao pisac u vesti ispod ove. Kritike se napisu ranije, sigurno je procitao, pa pozajmio covek. Stvarno identican smisao dve recenice na dva razlicita skupa.