Izložba slika braće Spasić u vlasotinačkom Zavičajnom muzeju

VLASOTINCE

Vlasotinački kulturni centar u galeriji Zavičajnog muzeja priredio je izložbu slika braće Aleksandra i Jovana Spasića a povodom godišnjice rođenja, 8. februara 1886.godine, poznatog srpskog slikara, kolekcionara i etnologa Hristifora Crnilovića.
Posebno nadahnuto u svom kazivanju o slikama braće Spasić govorio je Bratislav Bata Anđelković, poznati slikar iz Vučja.
– Na platnima braće Aleksandra i Jovana oseća se vulkanski naboj koji nose u sebi i taj nerv koji proradi kod svakog stvaraoca. Njihov kolorit je vrlo interesantan i pastelan, intervali između tonova su prijatni za oko, za samu socijalizaciju posmatrača i dela, tako da čovek oseti potrebu da ponovo dođe na izložbu da se druži sa delima i pronađe samog sebe. Za slikarstvo je bitan crtež, paleta i kompozicija, a sve ove elemente uspešno su savladali braća Spasić. Kada govorim o njihovom radu, ja, uvek pomenem Dobrivoja Stojanovića, Jovana Đekića, Vladu Veličkovića i Miodraga Nagornog, jer Aleksandra i Jovana vidim tu negde, u tom slikarskom miljeu. Njihove stvaralačke staze ponekad su trnovite ali oni moraju njime da gaze, jer stvaralački opus nije ni malo lak, pa tako čovek iza sebe uvek ostavi sebe”,  zaključio je Bata iz Vučja.
Inače, Vučjanci su imali priliku da, nedavno, u svom mestu u Domu kulture, u galeriji ART vide ovu postavku slika.
Braća Aleksandar i Jovan zahvalili su se ljudima iz Kulturnog centra, na dosadašnjoj uspešnoj saradnji, a posebno su srećni što je ova izložba upriličena na dan rođenja poznatog i priznatog umetnika Hristivoja Crnilovića.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare