Izložba „Povratak generala – 145. godišnjica dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju“

VRANJE

„Izložba opisuje događaj bez presedana u istoriji ruskog naroda. Tada se prvi put pojavio fenomen vojnog dobrovoljstva, koji je, uprkos težnjama države, podržan od građanskog društva, istaknutih predstavnika vojne, poslovne i naučne elite. Lična zaostavština vođe ruskih dobrovoljaca, generala ruske i srpske vojske Mihaila Černjajeva, predstavlja okosnicu izložbe posvećene ovom važnom jubileju“, navodi se u najavi Istorijskog arhiva Srbije.

Autor je prof. dr Aleksej Timofejev.

Događaj je najavljen, za petak, 11. februar u 18 sati, u vranjskom Pozorištu „Bora Stanković“.

Izložbu organizuju Grad Vranje, Ministarstva kulture Srbije i Rusije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Istorijski muzej Srbije, Državni istorijski muzej Rusije, Ruski centar za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu i Javna biblioteka „Bora Stanković“ u Vranju.

Tim povodom u Vranju će boraviti članovi ruske delegacije koje će sutra u 9 sati primiti zamenica gradonačelnika Zorica Jović i predsednik Skupštine Dejan Tričković.

Planiran je obilazak spomenika „Kubajskoj kozačkoj diviziji“ u Korbevcu. Delegacija će odati i počast kraj spomenika general-majoru Vasiliju Longvinovu na Šapranačkom groblju u Vranju.

Predviđena je i poseta Gimnazije i „Ruskog kutka“, kao i obilazak  Sabornog hrama Svete Trojice.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare