Izložba „Pisati se mogu samo privatne vesti“

VRANJE

U Odeljenju periodike Javne biblioteke „Bora Stanković“ u Vranju, u petak, 27. septembra, biće otvorena izložba „Pisati se mogu samo privatne vesti“: privatna korespondencija tokom Prvog svetskog rata autora Nemanje Kalezića i Jasmine Tomašević.

Izložba je osmišljena sa ciljem da se predstavi jedan manje poznati aspekt svakodnevice srpskog naroda koji je bio uvučen u ratni sukob. Specifične okolnosti u kojima se našao u periodu od 1914. do 1918. iznedrile su potrebu za raznim vidovima privatne korespondencije.

„Izložbom želimo da prikažemo različite vidove komunikacije, poteškoće koje su morale biti prevaziđene da bi se kontakt uspostavio, kao i činjenicu koliko je taj kontakt bio značajan svima koji su se našli u ratnom vihoru. Izložba je podeljena na tri segmenta, Reč, Cenzura i Vest. Ovakva podela proističe iz našeg ubeđenja da su ova tri pojma bila prisutna u svakom obliku privatne korespondencije. Vesti su se širile rečima, dok je cenzura predstavljala nezaobilazni deo oblikovanja vesti“, kažu autori.

Postavku prati i odvojeni segment u formi ilustracija i interaktivne mape.

Ideja je da se kroz ovu formu prikažu neke od najslikovitijih situacija na koje su autori naišli tokom istraživanja.

Pored građe koja se čuva u Narodnoj biblioteci Srbije, korišćena su pisma dostupna u digitalnoj biblioteci „Veliki rat“, kao i u privatnim kolekcijama.

Izložba će biti otvorena u 19 sati i posetiocima će biti dostupna do kraja oktobra.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x