Izložba  kostima „Džingis Kan i stvaranje savremenog sveta”

NIŠ

U  Galeriji Niškog  kulturnog centara otvorena je izložba kostima „Džingis Kan i stvaranje savremenog sveta” Tijane Sićević.

U okviru izložbe „Džingis Kan i stvaranje savremenog sveta” predstavljene su tri izvedena jedinstvena kostima, uz umetničke, tehničke i radne skice, koje su nastale proučavanjem mongolske kulture.                         

“Želja za izučavanjem mongolske kulture potiče iz knjige “Džingis Kan i stvaranje savremenog sveta” Džeka Vederforda koji kroz život Džingis Kana, prvobitno zvanog Temurdžina, opisuje nastanak i razvoj Mongolske države. Kao što i sam naziv knjige Džeka Vederforda glasi, napravljena je paralela između tradicionalnog života mongolskog naroda koji se prožima od raznih plemena, formiranja države Mongolije, njenog razvoja i onoga što ona danas predstavlja u savremenom društvu, paralela koja je prikazana kroz kostim”, ističu organizatori.

                        Postoji legenda koja se i danas prenosi sa kolena na koleno da je mongolski narod nastao od velike ljubavi između crvene košute i plavosivog vuka, što se dovodi u paralelu Džingis Kana i njegove velike ljubavi Borte, zbog koje je promenio zakon.

                        “Pored edukacije, cilj izložbe je da podstakne posetioce da razmišljaju i prave paralelu između tradicije i savremenog, u bilo kom segmentu života. Zbog opisa Džingis Kana “kako mu se u očima vidi plamen”, na kostimu izrađenom za njega, korišćen je narandžasti kolorit sa crvenim akcentima. Plava boja, koja se prožima kroz korišćenje tradicionalnih mongolskih ornamenata. Prisutnost belog krzna nas neprestano podseća na legendu o velikoj ljubavi između dve životinje. Nasuprot kostima slavnog Džingis Kana realizovan je kostim hrabre i nežne žene, velike ljubavi ovog ratnika. Borte prati glas nežnog bića, koje je pretrpelo veliku žrtvu surovog nomadskog života. Nežnost i duhovnost, koju ona nosi u sebi, prikazana je prelivanjem od bele ka nebo plavoj boji”, dodaju orgnizatori.

                        Treći kostim je kostim njihovog sina i povezuje prethodne dve ličnosti, a opet otkriva mnogo o samom sebi. Forma kostima uzeta je od izvornog kozačkog kostima, jasno ocrtava kojom teritorijom je vladao sin čuvenog ratnika Džingis Kana.Živeo je i vladao, bio je prisutan, ali ono što je ostavio za sobom nema trajni trag njegovog postojanja. Na radnim dokumentima(skice, fotografije) se mogu videti kostimografske skice i koji je to put od ideje do realizacije kostima.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare