Izložba grafika „Grafička radionica Sićevo 2019. i 2021.“

LESKOVAC

U Galeriji Leskovačkog kulturnog centra otvorena je izložba „Grafička radionica Sićevo 2019. i 2021.“ Postavka obuhvata radove nastale na dva saziva ove znamenite grafičke kolonije koju organizuje Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu. Zastupljeno je jedanaest autora među kojima su istaknuti umetnici i pedagozi iz zemlje i inostranstva. To su Gabrijela Bulatović, Adam Pantić, Filip Misita, Ivana Stanković, Franc Curk, Marija Curk, Nikola Velicki, Vesna Pavlović i Irena Ranđel iz Srbije; Nenad Zeljić iz Republike Srpske i Alberto Baleti iz Italije.

Izložbu je otvorila Sonja Vukašinović, kustos izložbe, rekavši da je davne 1905. Nadežda Petrović boravila u Sićevu kod svoje prijateljice, ondašnje učiteljice.

„Bila je oduševljena sićevačkim krajolikom i te godine je pozvala svoje kolege i prijatelje iz minhenske škole da borave u Sućevu. Ona nam je u amanet ostavila organizovanje likovne kolonije, a na stogodišnjicu, 2006. smo došli na ideju da stvorimo i grafičku radionicu. Tada smo imali samo jednu presu za duboku štampu. Od 2008. godine prerastamo u međunarodnu grafičku radionicu, gde smo pored umetnika iz Srbije počeli da zovemo i umetnike iz drugih zemalja. Do sada je boravilo stotinak umetnika iz Kanade, Amerike, Belgije, Meksika, Bugarske, Severne Maekdonije, Crne Gore… Za grafiku kao medij smo se opredelili jer je ona poslednjih godina bila lakša i mobilnija za predstavljanje, a poslednjih decenija su mnogi umetnici počeli da neguju grafiku kao samostalnu umetničku disciplinu. Svako od njih ima svoju tehnologiju, svoj način likovnog izraza i izrade tih grafičkh izraza, pa su nastale i nove iscipline koje su pratile savremena dostignuća kroz digitalnu tehnologiju.

Mi sada u fondu savremene likovne umetnnosti, zahvaljujući grafičkoj radionici brojim preko 200 grafičkih listova, različitih likovnih izraza i tehnika pre svega. Zato smo se mi na radionici bavili i edukativnim radovima. Prvu pauzu u organizovanju likovne grafičke radionice u Sićevu smo imali 2020. godine zbog pandemije kovida, ali smo tu godinu iskoristili za adaptaciju, renoviranje i nabavku prese za sito štampu. Zato ovde imamo izložbu radova nastalih 2019. i 2021. godine, koji su nastali tako što su umetnici tretirali različite grafičke tehnike. Pored umetnika iz Srbije, tu je i jedan Italijan koj je pravio i portrete. Svima je prijao taj boravak u Sićevu, posebno nakon izlaska iz pandemije…“

Izložba će biti pred leskovačkom likovnom publikom do 21. jula.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare