IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „ULICA“ FOTO KLUBA IZ MARIBORA

LESKOVAC

 

Foto klub “Leskovac” pod pokroviteljstvom grada Leskovca u Leskovačkom kulturnom centru organizovao je   izložbu fotografija “Ulica” Foto kluba Maribor iz Slovenije.

 

Na izložbi su predstavljena ostvarenje  59 članova tog kluba, koji ima tradiciju dužu od sto godina. Osnovan je 1903. pod nazivom Društvo ljubitelja fotografije, a sa sadašnjim imenom deluje od 1936. godine. Foto klub Maribor je jedno od najbolje organizovanih udruženja te vrste, o čemu govori i podatak da deluje u javnom interesu Republike Slovenije po odluci tamošnjeg Ministarstva za kulturu. Klub se bavi izlagačkom delatnošću, izdavaštvom, ima atelje i studio za umetničku fotografiju, laboratoriju za crno-belu fotografiju, održava kurseve fotografije, predavanja, seminare, radionice i klupske programe na kojima se predstavljaju članovi i gosti. Klub ima i Foto galeriju “STOLP”, koja je osnovana pre dvadeset godina i uživa veliki ugled u tom delu Evrope.

Sanja Conić, direktorka LKC-a, najavila je da će sredinom maja leskovački fotografi biti gosti u Sloveniji, što je potvrda neraskidive veze koja postoji među narodima bivše Jugoslavije.

Predsednik foto kluba Maribor Branimir Mitonja otvarajući izložbu priznao je da su počašćeni mogućnošću da svoje fotografije prikažu publici u Leskovcu.

„Na ovoj izložbi predstavili smo 59 autora sa isto toliko slika. Klub ima oko 150 članova, i tu ima profesionalaca, ima ljudi koji su studirali likovnu umetnost ili fotografiju u Pragu, imamo i autorku koja upravo završava doktorat iz fotografije u Londonu. Svi oni su srcem sa fotografijom u našem klubu i svima je fotografija lepša strana života.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare