Izložba crteža umetnika iz Sremske Mitrovice

VRANJE

U Galerije Narodnog muzeja u Vranju, u četvrtak, 12. decembra, biće otvorena izložba crteža umetnika iz Sremske Mitrovice, Lazara Vozarevića, Ivice Kovačića Štifle i Predraga Kovačića.

Izložba „Od snoviđenja do mita“ obihvata 21 crtež iz svih perioda stvaranja Lazara Vozarevića (1951-1967), jednog od velikana srpske moderne umetnosti.

Tragajući za svojim stilom Vozarević je najveći značaj pridavao crtežu, kroz koji je odmeravao kreativnu misao, eksperimentisao, uvodio novine i, ono što je najvažnije, tražio svoje mesto u slikarstvu.

Kao jedna od najznačajnijih umetničkih pojava u posleratnoj umetnosti Lazar Vozarević je obeležio šestu i sedmu deceniju XX veka, stvorivši u domenu crteža antologijska dela srpske moderne umetosti.

Sremskomitrovački slikar Ivica Kovačić Štifla pripada generaciji likovnih stvaralaca u Vojvodini, koji je svoj samosvojan likovni jezik započeo da gradi od sedamdesetih godina do danas. Četiri decenije plodnog umetničkog rada biće predstavljeno na retrospektivnoj izložbi dela ovog stvaraoca, koji se nakon epizode fantastičnog slikarstva okušao na polju apstrakcije i apstraktnog ekspresionizma.

Crtački opus umetnika mlađe generacije Predraga Kovačića, po vokaciji vajara, prati skulptorsku matricu.

Izložba će biti otvorena u 20 časova, a govoriće Milan Marinković, direktor Galerije „Lazar Vozarević“ i kustos istoričar umetnosti Marija Vukajlović.

Organizator ovog kulturnog događaja je vranjski Narodni muzej u saradnji sa galerijom „Lazar Vozarević“ iz Sremske Mitrovice.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare