Izložba „Anastas Jovanović – Umetnost i novi mediji“

Reprodukcija - detalj: dopojasni portret Anastasa u mlađim godinama u crnom redengotu, crnoj kravati i šarenom prsluku. Snimljen je s lica sa pokretom glave u levo.

 VRANJE

U Vranju će u Velikoj sali Galerije Narodnog muzeja u petak, 21. decembra, biti otvorena izložba „Anastas Jovanović – Umetnost i novi mediji“.

Autor izložbe Danijela Vanušić, izvršila je izbor dela u svetlu novog sagledavanja i razumevanja složene društvene i umetničke delatnosti Anastasa Jovanovića na polju razvoja medijske kulture i umetnosti.

Anastas Jovanović, pionir evropske fotografije, za srpsku vizuelnu kulturu ostvario je nemerljiv značaj. Ne samo da ju je obogatio svojim nebrojenim fotografijama i litografijama, već je i samostalno stvorio neke od ikoničnih prizora modernog srpskog nacionalnog identiteta kao što su likovi kneza Mihaila, kneginje Julije, Vuka Karadžića, vladike Njegoša, kneza Danila, patrijarha Rajačića i mnogih drugih. Slobodan pristup savremenim medijskim tehnologijama, sklonost ka eksperimentu, istraživanje medijske kulture i novih mogućnosti vizuelnih umetnosti, kao i radoznalost koja ga nikada nije napuštala, učinili su Anastasa Jovanovića modernim ekvivalentom renesansnog „univerzalnog čoveka”.

Izložbu „Anastas Jovanović-umenost i novi mediji“  Muzej grada Beograda priredio  je  u novembru 2017. godine povodom jubileja 200 godina od njegovog rođenja.

Posetioci će moći da vide blizu dve stotine originalnih radova umetnika, crteža, akvarela, talbotipija, fotografija, stereoskopskih snimaka i ličnih predmeta iz kolekcije Muzeja grada Beograda, u kome se čuva najveći deo neprocenjivo vredne umetničke zaostavštine Anastasa Jovanovića, koja broji preko 1.500 predmeta.

Organizatori ovog kulturnog događaja su Narodni muzej Vranje i Muzej grada Beograda.

Izložba će biti otvorena u 19 sati.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare