Izlaznost u Beogradu do 10h 9,9 odsto, Crta podnela tri prijave policiji

BEOGRAD

Do 10 sati na izbore za odbornike Skupštine grada Beograda izašlo je 9,9 odsto građana s pravom glasa (margina greške 0,2%). Poređenja radi, izlaznost na beogradskim izborima u decembru do 10 časova iznosila je 9,6 odsto, saopštila je Posmatračka misije Crta.

Pravo glasa u Beogradu ima 1.602.150 građana upisanih u birački spisak.

Sva biračka mesta u Beogradu su otvorena. Na četiri odsto biračkih mesta je bilo kašnjenja.

Na otvaranju četvrtine biračkih mesta (25 odsto) nisu bili prisutni svi članovi biračkog odbora. Takođe, prilikom otvaranja na tri odsto biračkih mesta nisu poštovane sve procedure koje se tiču organizacije glasanja: paravani nisu postavljeni tako da garantuju tajnost glasanja; nije urađena podela poslova među članovima biračkog odbora, niti je materijal raspoređen u skladu sa propisanim procedurama.

Na jedan odsto biračkih mesta vreće sa glasačkim materijalom nisu bile zatvorene sigurnosnom zatvornicom sa serijskim brojem, a na jedan odsto biračkih mesta glasačka kutija nije bila pokazana prvom biraču.

Na dva odsto biračkih mesta je primećeno da se vodi paralelna evidencija glasača. Na jedan odsto biračkih mesta su bile prisutne osobe koje nemaju ovlašćenja da budu tu. 

Posmatračka misija Crte podnela je do sada dve prijave policiji – jednu zbog sumnje na kupovinu glasova na Novom Beogradu, drugu zbog sumnje na cirkularno glasanje u Rakovici. 

Inače, Posmatračka misija Crte ima više od 1.000 posmatrača obučenih po najvišim međunarodnim standardima koji prate izborni dan. Posmatrači su prisutni na biračkim mestima od početka priprema za njihovo otvaranje u 6 časova ujutru, pa sve dok birački odbori javno ne objave rezultate glasanja, čime se obezbeđuje sveobuhvatan uvid u dešavanja na biračkim mestima. Mobilni timovi pratiće dešavanja ispred biračkih širom Beograda.

Crta izveštava o beogradskim izborima, na osnovu slučajnog i reprezentativnog uzorka od 450 biračkih mesta. (CRTA)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare