Izbori u Srbiji 2023: Opozicija pokušava da nasilno uđe u Skupštinu grada Beograda, polomljena vrata i prozori

BEOGRAD

Opozicioni lideri pokušavaju da uđu u Skupštinu grada Beograda, tvrdeći da su „pobedili na beogradskim izborima”. Vučić ranije tokom dana odbacio tvrdnje opozicije o „fantomskim biračima” u Beogradu.

Nedelju dana po zatvaranju birališta u Srbiji rastu napetosti oko izbora, posebno oko beogradskih, a opozicioni blok Srbija protiv nasilja je sa protesta u centru Beograda poručio da neće odustati od poništavanja izbora na svim izborima, dok vlast odbacuje sve primedbe o neregularnostima.

„Ne damo pobedu”, uzvikivale su pristalice opozicije na protestu u nedelju, 24. decembra u centru Beograda, ispred sedišta glavnog izbornog organa.

Pojedini lideri liste Srbija protiv nasilja pokušali su nasilno da uđu u Skupštinu grada Beograda za koju tvrde da je „njihova jer su pobedili na beogradskim izborima”.

Dok su pojedini od njih probali da provale, pristalice su uzvikivale: „Otvaraj, otvaraj” i „pobeda, pobeda”, a jedan od istaknutijih predstavnika opozicionog bloka Srđan Milivojević pozvao je policiju da „pređe na stranu naroda”.

Obratio im se predstavnik policije, upozorivši ih da je nasilni ulazak u državni objekat krivično delo.

Pristalica opozicije potom je barjakom polupao stakla na ulaznim vratima Skupštine grada Beograda, a potom su razbijeni prozori i bačene su baklje ka zgradi koja je poznata po raznim proslavama sportskih uspeha.

Policija koja je u zgradi Skupštine grada Beograda u opremi za razbijanje demonstracija odgovorila je suzavcem.

Iz opozicione koalicije danima tvrde da je bilo mnogo nepravilnosti koje su uticale na ishod izbora, što vlast poriče i navodi da nisu pruženi nikakvi dokazi za to, kao i da su potpisani gotovo svi zapisnici sa biračkih mesta.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i doskorašnji lider SNS, izjavio je da su ovo bili „do sada najčistiji i najpošteniji izbori”.

Izvor BBC

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare