Izašao drugi tom sabranih dela Branka Miljkovića

NIŠ

Povodom izlaska iz štampe drugog toma „Sabranih dela“ Branka Miljkovića, pod nazivom „Poezija II”.

Grad Niš i Niški kulturni centar organizovali su  otvorenu konferenciju za medije i javnost.

Književni i kulturološki značaj, kako za Niš tako i za srpsku kulturu, novog izdanja „Sabranih dela“ najšitanjeg ne samo srpskog nego jugoslovenskog pesnika,Branka Miljkovića, ogleda se u tome što će to biti prvo izdanje kompletnog opusa Branka Miljković posle 1972. i tadašnjih „Sabranih dela“ u izdanju „Gradine“. Novo izdanje „Sabranih dela“ Branka Miljkovića će se pojaviti u 6 knjiga, od kojih su se dve već pojavila iz štampe. Tomovi će obuhvatiti celokupnu poeziju Branka Miljkovića, njegovu prevodilačku, kritičarsku i esejističku delatnost, kao i teorijsko-kritičarski tom i tom dokumentarne građe.

 

U drugom tomu su rasute pesme koje je Branko Miljković objavljivao u časopisima, koje je slao prijateljima kao I one koje nikada nije objavio a pronađene su u njegovoj zaostavštini,  lirski eseji, jedan dramski spev,ali i pesme koje je pisao svojoj gimnazijskoj ljubavi. Tu su njegove najranije pesme koje je pisao neposredno posle Drugog svetskog rata , još kao petnaestogodišnjak, one koje je pisao u svojoj đačkoj svesci “ koje su apsolutno pod uticajem poetičkih zahteva vremena u kome je pisao , socrealističke poetike. To su pesme u kojima “ ćete prepoznati a možda uopšte nećete prepoznati Branka Miljkovića koga već znate “ , kaže Jelena Mladenović priređivač drugog toma.

“ Tu su pesme koje su nepoznate ili malo poznate , budući da je reč o rasutim pesmama koje je Miljković za života objavljivao u časopisima I listovima ali I o pesmama koje su objavljene posthumno , kao I one koje nikada nisu objavljene ili u okviru prvog izdanja Sabranih dela a koje se nalaze u rukopisnoj zaostavštini I pohranjene u Narodnom muzeju Niša.

Branko Miljković jedan je od najčitanijih pesnika u zemlji.

“Sledi treći tom koji će sadržati eseje, kritike I slične tekstove Branka Miljkovića . To će se pojaviti do kraja ove ili početkom naredne godine. Priređivač je Snežana Milosavljević Milić. Tokom iduće godine slede nam još dva toma. Jedan će sadržati prevode I prepeve Branka Miljkovića”, kaže Goran Stanković, urednik u Niškom kulturnom centru.

Ovaj izuzetan kulturni poduhvat je zvanično započet februara 2015. godine, potpisivanjem protokola o objavljivanju Sabranih dela Branka Miljkovića između Grada Niša, Filozofskog fakulteta, Narodnog muzeja, Narodne biblioteke i Niškog kulturnog centra, kao izvršnog izdavača.

U okviru konferencije održan je  i umetnički program, posvećen Branku Miljkoviću. U njemu je učestvovao glumac Miloš Unić, muzičar i slikar Vladimir Crnomarković ,a ekskluzivno je prikazan deo do sada nepoznatog video zapisa, koji prikazuje susret Dragiše Miljkovića, strica Branka Miljkovića, sa velikim francuskim piscem Alenom Boskeom. Povod tog susreta održanog krajem osamdesetih godine u Parizu je bio upravo Branko Miljković i njegova poezija.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare