“Izadji mi na teglu” po četvrti put u Nišu

NIŠ

 

Četvrtu godinu za redom u Nišu se organizuje tradicionalna manifestacija “Izađi mi na teglu” .

Danas je na keju na Nišavi kod Oficirskog doma bilo živo.

Osim dobrog raspoloženja preko Nišave I u svim pravcima grada Niša, širio se miris pečene paprike.

Petnaest ekipa, uglavnom iz Niša, ali I iz susedne Makedonoje tokom dana pekle su, ljuštile, mlele I pržile paprike ajvaruše, trdudeći se da naprave najbolji akvar – ukusan , dobro upržen.

Vuk Rosandić u ime organizatora kontroliše tok takmičenja iako se, kako sam kaže ne razume baš u postupak pravljenja ajvara. Ali kao degustaror ne može da omane. Dobro se zabavlja prija mu atmosfera na Nišavskom keju.

“  Biraćemo prvo, drugo I treće mesto.  Obično su svi ajvari fenomenalni Zato je najteže žiriju. Po nekoliko puta se vraćaju po uzorke. Nijanse odlučuju. Muka živa za žiri”,kaže Rosandić.

Ovo je četvrta sezona jedinstvenog karavana “Izađi mi na teglu”. U prethodne tri, ovaj karavan je obišao preko 60 gradova, I u ovoj manifestaciji je učestvovalo više od šest hiljada takmičara.  Za to vreme proizvedeno je preko 2 hiljada tegli ajvara. Samo prošle godine karavan “Izađi mi nateglu” posetilo je preko 100 hiljada ljudi. Inače ova manifestacija se organizuje u tridesetak srpskih gradova I ove godine počeča je 25.septembra.

Niška turistočka organizacija deo je organizacije ove manifestacije. Direktor  Uroš Parlić kaže da je prvljenje ajvara “naše nasleđe” I da je svaka od 15 ekipa pravi majstor za pravljenje ajvara.

Veliko finale će okupiti pobednike iz svih gradova I održaće se 14. oktobra u Sokobanji. Pobednik će biti krunisan za kralja ajvara i poneti titulu najboljeg ajvar majstora u 2017. Godini ali I materijalnu nagradu – šporet “smederevac”. Današnji takmičari , sa svih 15 punktova, uvereni su u svoju pobedu. Utoliko pre što, kako kažu , uz dobru papriku, suva drva, umešnosti I iskustva, imaju još jedan kvakitet – ljubav prema ajvaru

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare