Iza borbe za natalitet: Milioni čačanskom udruženju “Tri plus” na reč

ČAČAK-LESKOVAC-LEBANE

Svake godine opštine i gradovi širom Srbije daju novac čačanskom udruženju Tri plus za podršku porodicama s troje i više dece. Za to ne raspisuju konkurse, niti traže dokaze o tome kako se ovaj novac troši.

Jelena ima troje dece. Hrana, škola, vanškolske aktivnosti, sve to čini da im kućni budžet krajem meseca bude blizu nuli. U najboljem slučaju. Pre tri godine je saznala da u Požarevcu, u kojem živi sa porodicom, roditelji sa troje i više dece mogu da dobiju karticu koja nudi popuste u sportskim klubovima, kod frizera, prodavnicama.

Reč je o takozvanim „ponosnim“ karticama koje gradovi i opštine širom Srbije nude svojim stanovnicima u poslednjih pet godina.

Međutim, ove kartice ne izdaju lokalne samouprave, već iza njih stoji čačansko udruženje Tri plus koje vodi nekadašnji odbornik Vladica Gavrilović.

Najmanje 24 gradova i opština u Srbiji je ovom udruženju, od 2018. godine do danas, dalo oko 27 miliona dinara. Konkursa za ovo nema nego lokalne samouprave direktno novac daju udruženju i posle ni ne prate kako se on troši.

Nebojša Rančić, pravnik koji je godinama radio s lokalnim samoupravama i pomagao im da budu transparentnije, smatra da su ovakvim sistemom dodele novca isključena ostala udruženja koja se bave podrškom porodicama.

„Njima nije pružena mogućnost da se na javnom konkursu takmiče sa svojim predlozima i svojim idejama.“

Umesto toga je, smatra on, napravljena jedna vrsta monopola.

KARTICA UDRUŽENJA TRI PLUS KOJU SU RODITELJI DOBILI OVE GODINE; FOTO: ČITAOCI CINS-A

Ljudi su se na društvenim mrežama žalili da im neke firme nisu priznavale popuste sa karticom. Jedna od onih koji su naišli na sličan problem je i Jelena. Pokušala je da ćerku upiše u gimnastički klub u Požarevcu, za koji je na sajtu udruženja pisalo da je članarina uz karticu besplatna, a zapravo nije bila. Ona nije želela da joj objavljujemo puno ime.

Žalila se i samom udruženju, gde je dobila obećanje da će oni otkriti šta je problem. Međutim, tada je počelo širenje korona virusa i sve je, pa i sportski klubovi, nakratko zatvoreno. Kada je to prošlo, pozvala je ponovo. Odgovor je bio isti.

„Ja bih volela da se to reši.“

Milioni bez pokrića

Primer Gornjeg Milanovca upućuje na to kako sistem funkcioniše.

Udruženje Tri Plus ih je 2018. godine pozvalo da budu njihovi članovi. Dejan Kovačević, predsednik opštine je posle toga tražio od privrednika, javnih preduzeća i sportskih klubova, da obezbede neke povlastice ili popuste za ljude sa karticom.

„Pozivamo Vas da svojim doprinosom date podršku ovoj akciji“, stajalo je u dopisu koji im je poslao, „i pokažete dobru volju da se zajedno mobilišemo u cilju pomoći višečlanim porodicama koje su nosioci demografskog razvoja naše opštine i zemlje.“

Nakon toga je Opština zvanično pristupila udruženju. Članstvo košta 6 dinara po stanovniku opštine ili grada godišnje, što je u slučaju Gornjeg Milanovca nešto više od 266 hiljada dinara.

Ovaj princip naplate znači i da najveći gradovi daju više pa tako, na primer, Niš daje milion i po dinara svake godine. U Beogradu je pre više od dve godine kartice delio tadašnji zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Njemu su se iz udruženja zahvalili zato što je „svaki, čak i nemoguć predlog prihvatio i našao način da se realizuje“. Iz Beograda nisu CINS-u odgovorili koliko novca izdvajaju, ali ako daju kao i ostali, to bi značilo da godišnje plaćaju skoro deset miliona dinara.

GORAN VESIĆ NA URUČENJU PRVIH TRI PLUS KARTICA U BEOGRADU; FOTO: GRAD BEOGRAD

Novac na račun udruženja dolazi i iz siromašnijih mesta. Lebane, Petrovac na Mlavi i Malo Crniće su od strane države prepoznati kao „nedovoljno razvijene“ opštine, pa im u razvoju pomaže posebno ministarstvo. Ipak, to ih nije sprečilo da udruženju Tri plus za tri godine daju nešto manje od 900 hiljada dinara.

Lokalne samouprave same zovu firme da obezbede popust i obaveštavaju svoje stanovnike da se prijave, ako žele, i da preuzmu kartice. Udruženje ih štampa. Na šta sve tačno odlazi novac koji opštine i gradovi daju nije poznato, jer kako su nam neke od njih rekle, udruženje nije dužno da ga pravda.

Tara Petrović iz Građanskih inicijativa kaže da je i procedura kojom udruženja dobijaju novac kroz javne konkurse često puna rupa, ali obezbeđuje neki nivo transparentnosti.

„Postoji javni poziv s uslovima, vidi se ko se prijavio, ko je dobio koliko novca, a ovo je mimo svih tokova. (…) Meni ovaj sistem deluje kao mehanizam za izvlačenje novca iz budžeta.“

Osnivači udruženja Tri plus su nekadašnji odbornik Nove Srbije u Čačku Vladica Gavrilović i njegova supruga Radmila, kao i partijska koleginica Daliborka Nestorović. Gavrilović i Nestorovićeva su u maju 2018. izašli iz stranke. Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije, kaže za CINS da mu je Gavrilović rekao da želi da se posveti udruženju i da bude „važan faktor u Srbiji“. Samo nekoliko meseci pre toga, Grad Čačak je sklopio ugovor sa Tri plus kojim je ovom udruženju dao oko 740 hiljada dinara za štampanje kartica. Od te godine, gradovi i opštine u Srbiji počinju da uplaćuju novac Gavrilovićevom udruženju.

U razgovoru za CINS Gavrilović je rekao da najviše novca troše na putovanja po Srbiji radi sklapanja ugovora s firmama i institucijama koje daju popust. On je rekao i da angažuju ljude da ih voze.

Prema njegovim rečima ne finansiraju se kroz javne konkurse zato što tada više ne bi bili nezavisni. Nije objasnio u čemu je razlika, budući da konkurse raspisuju institucije od kojih oni i dobijaju novac za rad.

Inače, sve vreme trajanja intervjua u prostorijama ovog udruženja u Čačku Gavrilović je bio neprijatan i više puta je izbegao da odgovori na pitanja. Novinare CINS-a, koje je za vreme intervjua snimao kamerom, je optuživao da su „instruisani“ i da se bave „osvetničkim“ novinarstvom.

Takođe, njemu su lokalne samouprave, od kojih smo tražili podatke, još u septembru dojavili čime se bavimo.

Novčana pomoć ili (ne)sigurnost

Roditelji s troje dece već dobijaju novčanu pomoć od države.

Osim jednokratnih sto hiljada koje dobiju po rođenju, oni u narednih deset godina primaju i mesečni dodatak koji trenutno iznosi oko 13.000 dinara. Uz to, neki dobijaju dodatnu novčanu pomoć u svojim mestima, u zavisnosti od budžeta opštine ili grada. Popusti poput onih koje nudi udruženje Tri plus bi trebalo da budu dodatak.

Međutim, Tatjana Macura iz udruženja Mame su zakon smatra da je roditeljima s troje dece pre potrebna sigurnost kada je u pitanju posao nakon porođaja.

„Da (majke, prim.aut) budu sigurne da mogu da se vrate na posao, da neće dobiti otkaz nakon što se poslodavac uhvati za glavu i kaže „jao, evo je majka troje dece“. “

Nebojša Rančić kaže da ne dovodi u pitanje da ovim porodicama treba da se pomogne, već kako je ova ideja sprovedena u slučaju udruženja Tri plus.

„Treba da se vidi koji je stvarni broj korisnika, koje su potrebe i da se napravi javna rasprava na ovu temu“, kaže Rančić, „i da se po transparentnim kriterijumima raspiše javni konkurs gde će to udruženje, ali i ostala moći da se jave sa svojim idejama kako treba pomoći porodici sa troje i više dece.“

Roditelji koji imaju „ponosnu“ karticu, a s kojima su novinari CINS-a razgovarali, imaju različita iskustva. Neki je koriste, a neki je nisu koristili ili smatraju da im nije korisna.

Slađana Ranđelović, takođe iz Požarevca, kaže da njena deca i bez kartice imaju besplatnu užinu i knjige, pa s karticom nisu ništa posebno dobili. Ona je u septembru i dalje čekala na svoju karticu za ovu godinu. Kako je objasnila, negde je uspevala da ostvari popust, negde ne – zavisi od mesta.

Jelena iz Požarevca kaže da skoro tri godine kasnije njen problem s članarinom za gimnastiku jeste rešen, ali ne onako kako se nadala.

Promenjene su informacije na sajtu udruženja Tri plus, gde piše da se za nove gimnastičare odobrava popust od 20 odsto. Iz kluba za CINS navode da je to uvek bio i dogovor – besplatne članarine nije ni bilo.

Promene na sajtu udruženja Tri plus

Jelena smatra da je problem što je tri godine pisalo nešto što nije tačno.

„Nema smisla da se godinama to reklamira, a da ne važi.“

Vladica Gavrilović je prvo novinarima CINS-a tvrdio da je do zabune došlo zbog „prevare” kluba, da bi kasnije njegova koleginica Daliborka rekla da je popust oduvek bio 20% i da su novinari pomešali popuste. Ipak, istorija sajta udruženja pokazuje da je na njemu stajalo da je upis sa karticom besplatan.

Jelena nije upisala ćerku u gimnastički klub. Kaže da za to, barem sad, nema novca.

Izvor: CINS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare