Iz užeg jezgra grada počelo uklanjanje montažnih objekata

Gradske vlasti u Vranju rešile su da uklone montažne objekte od kojih su neki više od tri decenije na istom mestu. Odluku o tome, u januaru, je donelo Gradsko veće i napravljen je raspored uklanjanja. Vlasnici su se tada pobunili i rok za njihovo uklanjanje je odloženo.

Ovih dana to je postalo aktuelno i Odeljenje za inspekcijske poslove je počelo da sprovodi odluku.

 Kod Gradskog parka uklonjen je kiosk u  kome su se prodavale novine. Zapravo je uništen. Kiosk koji je bio više od dve ipo decenije u delu pešačke zone sam vlasnik je uklonio kako ne bi prošao kao prethodni, koji je potpuno uništen, čime je izbegao ogromnu štetu. Kiosk je uklonjen, a zaposleni koji su, kako tvrde, preko noći ostali bez posla, su u šoku. Prema njihovoj proceni u Vranju će uklanjanjem montažnih objekata oko 300 ljudi ostati bez posla.

Radnica jednog uklonjenog kioska kaže da su i grad i država imali korist od njegovog poslovanja, jer su redovno izmirivani doprinosi, porez, zakupnina gradsko-građevinskog zemljišta, a zaposleni su bili osigurani.

Vlasnica jednog od montažnih objekata u Vranju, koja je želela da ostane anonimna, smatra da je sve ovo što se sada u ovom gradu dešava, jedno “bezumlje”.

O ovoj problematici bilo je reči i na Danu za medije vranjskih socijalista koji su od nedavno deo gradske vlasti. Većnik zadužen za privredu, ekonomiju i poreduzetništvo, Nebojša Zupančić kaže da uklanjanje montažnih objekata nikako ne bi smelo da bude selektivno i da se mora postupati u skladu sa važećim odlukama.

“Ne sme da se desi da je nečiji kiosk ostao iz ovih ili onih razloga, zbog nekih veza ili nečije pripadnosti, a da se drugi sklone” smatra Zupančić.

Veliki je haos zatečen što se tiče privremenih montažnih objekata. Uskoro će biti raspisan javni poziv na osnovu usvojenog plana razmeštaja, izjavio je gradonačelnik dr Slobodan Milenković.

 “Svi vlasnici ovakvih objekata su dobili privremeno rešenje prilikom njihovog postavljanja. Neki su postaviljeni pre 20 i više godina i tada su ugovori potpisani na jednu, dve, a možda i pet godina. Svi ti ugovori su istekli. Neki su te lokacije i kioske izdavali trećim licima, što nije bilo dozvoljeno. Mi sada nakon usvajanja plana razmeštaja idemo konačno u sređivanje izgleda grada. Uskoro ćemo raspisati javni oglas za te lokacije koje su po planu razmeštaja opredeljene. Nakon toga će svi moći da se jave na konkurs i da apliciraju za te ili neke druge lokacije. Neke lokacije se gase, ali 90 posto tih mesta se zadržava, s tim što je određena nova velika lokacija u Beogradskoj ulici, u centru grada, za 14 privremenih montažnih objekata”, kazao je gradonačelnik.

Dr Milenković je dodao da nakon isteka ugovora neki nisu plaćali dažbine prema državi.

“Nije postojao nikakav red. Nije se znalo da li plaća zakupac ili vlasnik objekta. Bio je haos. Neki su postavljali objekte na samim raskrsnicama što je ugrožavalo bezbenost saobraćaja”, rekao je prvi čovek Grada.

Lokalna vlast je stava da je vreme da se konačno sredi haos koji je zatečen baš kada su u pitanju privremeni montažni objekti kako bi grad dobio normalan izgled.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare