Iz štampe izašla monografija “Niš grad naprednih tehnologija”

NIŠ

Iz štampe je izašla monografija “Niš grad naprednih tehnologija” autora Dušana Senčanskog , autora mnogih monografija koje oslikavaju grad Niš u  mnogim sferama I segmentima.  

Izdavač knjige je Kancelarija za lokalni ekonomski razvoji projekte u okviru projekta “Evropska godina kulturnog nasleđa” . U ime izdavača KLER-a na promociji je gorovio je načelnik Kancelarije  Milan Ranđelović koji je rekao da je knjiga posebna po tome što se u njoj , po prvi put , obuhvata sve on što u pogledu industrijskog razvoja I nasleđa u Nišu rađeno. On je  podsetio da su na temeljima EI osnovana brojna mala i srednja preduzeća u oblastima elektornike, mašinstva, telekomunikacija i informacionih tehnologija.

„Ova monografija ima za cilj da proba da na jednom mestu  sažme  sve ono je Niš karakterisalo kao grad naprednih tehnologija u prošlosti , pokaže koje su to tehnologije kojima današnje kompanije raspolažu. A koje nas i danas čine gradom naprednih tehnologija.  Nadamo se da će u budućnosti Niš u regionalnim okvirima biti poznat po svojoj privredi, Naučno tehnološkom parku, koji je počeo da se gradi I koji bi trebalo da bude glavni resurs da grad Niš I u narednim godinama može biti grad  naprednih tehnologija”. Nadasve Niš će i dalje biti poznat I po ljudima na dobrom glasu, koji su bili i ostali glavna konkurentska prednost Grada Niša, rekao je Ranđelović.

 “ Kad se pogledaju društvena kretanja poslednjih godina i decenija, čini se da u Nišu nema većih kretanja, mnogo toga propalo.  Međutim,  nauka I privreda nisu propale. One se  transformišu , dobijaju novi oblik, saobrazno vremenu u kome postoji, I koje posmatramo”, kaže Dušan Senčanski autor monografije  ““Niš grad naprednih tehnologija” , koja je izašla iz štampe I predstavljena širem auditorijumu.

 “ Nije niška privreda propala. Niška privreda je doživela transformaciju .Danas postoji 300 malih firmi koje rade u oblasti IT tehnologije”.

Autor Senčanski govori u monografiji o Nišu kao gradu naprednih tehnologija  nekad  I sada.

“Mi u Nišu imali smo imali gde  da naučimo. Imali smo sreću da je I u ranijim vremenima  postojala jaka baza – Elektronski fakultet, jak mašinski fakultet,   jak Prirodno matematički fakultet , strukovna škola, privatni univerzitet “Singidunum”, “Metropoliten

Ali, kako kaže Dušan Senčanski, nisu samo obrazovne institucije “stvorile” tu jaku bazu već I izgradnja Elektonske industrije  

 Kako je to objasnio , desetak godina se lutalo , da bi nakon toga” naglo narasla jedna industrija zahvaljujući kadrovima koji su bili tu, ali  onih koji su došli I sa strane .

 “Osnovana je prva industrijska škola u Nišu  1948. Bili su to kadrovi koji su već počeli da shvataju tehniku, tehnologiju, I osetili su da nemaju dovoljno znanja. Onda su se formirali fakulteti- najpre Tehnički fakultet , pa iz Tehničkog fakulteta , Elektonski, Mašinski , Građevinsko- arhitektonski , Fakultet zaštite na radu i počeli su da se stvaraju kadrovi odavde.

Rezultat spoja industrije I nauke doveo je do buma u razvoju elektonske industrije.

Senčanski kaže da je politika koju je imala Elektronska  industrija, da godišnje daje 1000 stipendija za visokostručne kadrove, dovela do tog “elektronskog buma”  

“Iz toga je izašlo da je proizvedeno šest miliona televizora, deset miliona radio aparata, više desetina miliona elektonskih cevi , toliko  elektonskih komponenti , poluproizvoda u fabrici. Iz toga su proizašli novi programi”

Elektronska industrija , kako kaže Senčanski imala je svoju misiju I u doba krize kada su počele da niču male firme. . Kad god je nastupala na sajmovima te male firme su isle sa Elektronskom industrijom , kao nezavisne. Možda male po broju zaposlenih , ali su postali veliki u programskom smislu

 “Sada imamo firme koje izvoze u Čile, Singapur. Brazil… Niška firma koja pravi  semafore izvozi u 80 zemalja sveta. Ona ima oko 150 zapošljenih. Jadna naša firma ima izrađen najbolji teslametar koji služi za merenje magnetnog fluksa na svetu. Od te firme direktno  kupuje direktno Microsoft. Sada rade neke uređaje koje prodju NASI, direktno. Iz oblsti programiranja I zaštite komunikacionih mreža.  Naš čovek , koji je ovde završio fakultet i koji ovde živi bio je glavni I obezbeđivao je kompjuterski sistem za olimpijadu  u Pekingu “,otkriva malopoznate podatke svojom monografijom Dušan Senčanski koji  s punim pravom tvrdi – “Ne možemo da kažemo nestalo je privrede I neuke, nego transformisalo se”.

 “Ova knjiga  treba da mobiliše  one koji treba da odluče da država više ulaže u napredne tehnologije.  Mora se pronaći način . finansiranjem projekata, zajedničkim nastupom na trećim tržištima, organizacijom školovanja , dodatnim  obukama, obrazovanjem, generacija koje tek stasavaju I koji su sada još deca. Treba stvoriti okruženje koje će sadašnjim mladim naraštajima pružiti uslove da ovde, gde mogu da nauče,  mogu I da rade, kako bi ostali ovde”.

 Recenzenai knjige, su   profesori Ljubiša Mitrović, , prof. dr Bata Milovanovića I  prof. dr   Vanča Litovskog,

U današnje vreme putem internet možete pročitati mnogo toga. U tom lutanju nemate system kako da dođete do nečega.. “ Mi smo knjigom pokušali da napravimo sistem  da to bude osnova za dalje istraživanje”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare