Iz ‘’Naisa’’ u ‘’Apolon’’

NIŠ

Reprezentativac i najbolji košarkaš u kolicima u Srbiji, Boban Stanković, koji od januara meseca ove godine nastupa za KKK „Nais“, promenio je sredinu. Posle sedam meseci, Boban Stanković je dogovorio saradnju sa kiparskim klubom „Apolon“ iz Limasola. U novom klubu gde će obavljati ulogu i trenera i igrača.

                 „Saradnja sa Bobanom Stankovićem je bila dvosmerna. S jedne strane, Boban Stanković je pojačao naš igrački kadar i poboljšao igru. S druge, dobio je podršku da se školuje za košarkaškog trenera’’-  objasnio je predsednik KKK „Nais“, Marko Aleksandrović.

                 Naime, pored igranja za klub, Boban Stanković se upisao na program stručnog osposobljavanja i usavršavanja za sportskog operativnog trenera na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu – smer košarka. Školovanje je uspešno završio i postao sportski operativni trener košarke. Ono što je činilo njegovo školovanje drugačijim  je praksa koju je obavljao u klubu KKK „Nais“. Stručni štab je dobio orgomnu pomoć u tom periodu, a Boban Stanković je dobio šansu da testira sebe u novoj ulozi. Upravo je ta činjenica preporučila Bobana Stankovića poznatom sportskom kolektivu sa egzotično mediteranskog ostrva.

              „Za vreme provedeno u KKK „Nais“, verujem da su uprava, stručni štab i igrači su od mene usvojili ogromno isksutvo stečeno u inostrantvu. S druge strane, vreme provedeno u Nišu sam iskoristio za školovanje, a data mi je šansa da se oprobam i kao trener – konkretno kao pomoćnik Miljanu Hadžoviću. Zavoleo sam Niš, stekao prijatelje za ceo život, a KKK „Nais“ će uvek biti prva opcija ukoliko se vratim u Srbiju“ – zadovoljan je Boban Stanković ovogodišnjim boravkom u gradu na Nišavi.

              Inače, Kipar nema razvijenu košarku u kolicima, ali uticaj Grčke čini taj razvoj bržim. Nema sumnje da će „Apolon“ imati veliku korist od angažovanja Bobana Stankovića. Raniji višegodišnji boravak u Grčkoj je uticao da odabere saradnju sa Kipranima i pored ponuda iz Italije, Francuske i Austrije.

               „Govorim engleski i grčki, poznajem dobro mentalitet Grka, pa period adaptacije mi nije potreban. Imam odrešene ruke u treningu, imam potpuno poverenje uprave. Verujem da ću otvoriti vrata i drugim košarkašima u kolicima iz Srbije. Kiprani vole Srbiju i srpski sport“ – zaključio je Boban Stanković.  

            Boban Stanković (1980)  je imao 13 godina, tokom večernje šetnje u njegovom rodnom selu Straža kod Gnjilana, iz mraka je pucano na njegovog brata i njega. Brat je ostao, srećom, nepovređen, a Boban Stanković je zadobio četiri prostrelne rane u predelu kičme. Kao osoba sa paraplegijom, za kretanje je morao da koristi kolica. Deo rehabilitacije je proveo u Beogradu i Čikagu.

                Bavio se mnogim sportovima, atletika, plivanje, džet-ski, ali je najuspešniji u košarci u kolicima.Učestvovao je kao reprezentativac Srbije na tri EP C divizije: 2015. u Lisabonu, 5. mesto, 2017. u Brnu, 5. mesto i 2019. u Sofiji, 2. mesto i plasman u B diviziju. Izabran je u idealnu petorku poslednjeg EP C divizije. Na poslednjoj utakmici reprezentacije Srbije održanoj u Beloj Palanci protiv Bugarske, prvoj na tlu Republike Srbije, bio je u ulozi kapitena.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare