Iz Medveđe odlaze mladi, i Albanci i Srbi

MEDVEĐA

Iz Medveđe mladi dolaze i uskoro će ovo biti mesto u kome će živeti samo stari, prenosi nam nekoliko mladih iz albanske zajednice sa kojima smo razgovarali.

Mole nas da im ne pišemo imena ali su sporemi da podele sa nama razloge odlaska.

“Ja uskoro napuštam Medveđu i neću više da se vraćam ovde. Idem u Evropu, za boljim životom”, ispričala nam je mlada Albanka iz Medveđe.

Kaže da je već dosta mladih otišlo odavde, Albanaca, Srba, Roma. “Meveđa već ostaje prazna”, kaže.
Na pitanje zašto odlazi, kaže da ide jer mladi u Medveđi nemaju perspektivu. “Mladi nemaju posao, svaki dan je sve teže i teže”.

“U Medveđi nema posla za mlade. I ako ima nešto, za Albance je još teže jer nam se ne priznaju diplome . Svako voli na svom maternjem jeziku da završi školu ali to znači da mi ne možemo da se zaposlimo ovde”, priča nam rezignirano.

“Mi svi završavamo fakultete i mastere tamo, na Kosovu, a želimo da radimo ovde ali ne priznaju nam diplome pa smo prinuđeni da napustimo Medveđu jer nemamo drugi izlaz”, kaže ona.

“A što se tiče politićara, oni misle na svoje porodice kako da ih zaposle i kako da njima obezbede bolji život , ništa nisu uradili za mlade da bi ostali ovde”, kaže ona.

Na pitanje da li mladi Srbi mogu lakše da nađu posao u Medveđi, kaže da je ista situacija i sa njima.
Srbi i Albanci odlaze iz Medveđe. Naročito mladi. Kad izađeš uveče u grad ne vidiš puno mladih, ni Srba ni Albanaca ni Roma”, kaže ona.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare