Iz godine u godinu veće ulaganje u obrazovanje

 

LESKOVAC

Povodom početka drugog polugodišta diretkori i predstavnici sindikata osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada imali su priliku da razgovaraju danas  sa gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem, nečelniciom Gradske uprave za društvene delatnosti Suzanom Stanković Ilić, načelnikom Gradske uprave za finansije Daliborom Tričkovićem, načelnikom Gradske uprave za imovinu i imovinsko-pravne poslove Milošem Cvetanovićem i direktorom ALER-a Bojanom Tojagom.

Cilj ovog razgovora je unapređenje školskog sistema, kao i stvanje boljih uslova za učenike, rekao je na početku govora koji je prethodio razgovoru (koji je inače bio zatvoren za medije) gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

“U proteklom periodu potrudili smo se da kroz investicije u obrazovanje obuhvatimo što više škola, da saniramo glavne probleme, napravimo fiskulturne sale, uredimo dvorišta, igrališta, zamenimo fasade. Mnoge od tih investicija koje smo uradili  za četiri godine čekale su više decenija na realizaciju. Napravljen je pomak u stvaranju adekvatnih uslova za obrazovanje leskovačkih đaka, rekao je Cvetanović, i pobrojao investicije od početka ove školske godine.

Novih investicija bilo je u osnovnoj školi „Svetozar Marković“ (2,3 miliona dinara), Gimnaziji i Ekonomskoj školi (6,5 miliona fasada i 5,4 miliona stolarija),  „Bora Stanković“ u Bogojevcu (2 miliona dinara), „Vožd Karađorđe“ (10,7 miliona dinara), dok je Interresoorna komisija  pri Gradskoj upravi za društvene delatnosti sa partnerima realizovala projekat zahvaljujući kome su tri osnovne škole, „Trajko Stamenković“ u Leskovcu, „Branko Radičević“ u Brestovcu i „Josif Pančić“ u Orašcu, kao i Predškolska ustanova, dobili opremu za unapređenje procesa učenja i stimulaciju psihomotronih veština  dece sa smetnjama u razvoju.

Drugu godinu zaredom grad Leskovac i Kancelarija za mlade organizovali su nagradnu ekskurziju za najbolje učenike leskovačkih srednjih škola, za šta je izdvojeno 2 miliona dinara. Tradicionalno, za Dan grada, 11. oktobra, 220 mladih dobilo je novčane nagrade, dok je za Svetog Savu novčane nagrade primilo 200 mladih, za šta je u budžetu ukupno projektovano, zajedno sa ekskurzijom, 15 miliona dinara.

Za nabavku udžbenika za učenike iz najugroženijih porodica izdvojeno je 7 miliona dinara. Muzičkoj školi „Stanislav Binički“ grad je poklonio još jedan, četvrti po redu,  pianino, vredan oko 500.000 dinara.

I u godini pred nama  ulagaćemo u obrazovanje  i u poboljšavanje uslova za boravak u školama, rekao je Cvetanović, i pobrojao aktivnosti koje su planiranje u 2017. godini.

“Iako su svake godine budžetska sredstva manja, mi upurno svake godine izdvajamo sve više sredstava za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, rekao je Cvetanović, što je potrkepio i konkretnim podacima.

Ukupno ulaganje u predškolsko, osnovno, srednje obrazovanje i Centar za razvoj obrazovanja u 2016. godini iznosilo je 424 miliona dinara, dok je za 2017. planirano da taj iznos bude 517 miliona dinara.

U 2016. godini u predškolsko obrazovanje uloženo je 190 miliona dinara, ove godine je u planu 210 miliona. U osnovno obrazovanje prošle godine uloženo je 151 miliona, a ove će biti 196 miliona, u srednje obrazovanje ulaganje je bilo 71 milion dinara, a ove godine je planirano 97,5 miliona dinara i u Centar za stručno usavršavanje u obrazovanju  ulaganje je povećano od 11 miliona na 700 hiljada dinara u prošloj na 13 miliona dinara u ovoj godini.

Cvetanović je pobrojao najznačajnije planirane aktivnosti u oblasti obrazovanja u 2017. godini. To su: osavremenjavanje postojećih i opremanje novih kabineta u cilju unapređenja kvaliteta nastavnog procesa u osnovim i srednjim školama, kao i za potrebe uvođenja novih obrazovnih profila u srednjim školama, početak rada na studiji o mogućnostima racionalizacije mreže osnovnih škola, rekonstrukcija i sanacija krovne konstrukcije u izvodjenom odeljenju u Drćevcu, kao i u izdvojenom odeljenju u Slavujevcu, stvaranje uslova za otvaranje pripremnih odeljenja za polazak u prvi razred pri školama i njihovim izdvojenim odeljenjima, sanacija krova i septičke jame u osnovnoj školi „Slavko Zlatanović“ u Miroševcu, početak adaptacije Doma vojske za potrebe Muzičke škole sa ciljem izgradnje gradske koncertne dvorane, a u ovoj godini u planu je i izgradnja ograde i energetska sanacija osnovne škole „Trajko Stamenković“ u Leskovcu. Projekat energetske sanacije finansijski su podržali EU i Vlada Švajcarske sa donatorskim sredstvima u iznosu od 95.000 evra, a grad Leskovac je obezbedio 14.000 evra.

Zatim, u 2017. u planu je adaptacija terena za male sportove u dvorištu osnovne škole „Kosta Stamenković“ u Leskovcu, a cilj je poboljšavanje uslova za rad u OŠ „Josif Kostić“ energetskom obnovom školske zgrade. Ove godine počinje sprovođenje programa „Jačanje socijalne infrastrukture u opštinama pogođenim migrantskom krizom na osnovu koga će u Leskovcu biti rekonstuisane ili dograđene tri obrazovne ustanove, osnovne škole „Vožd Karađorđe“ u Leskovcu i „Aca Sinadinović“ u Predejanu, a u planu je poboljšanje energetske efikasnosti i izgradnja dnevnog boravka u školi za osnovno i srednje obrazovanje „11 oktobar“ u Leskovcu.

U 2017. godini biće partnerno uređeno školsko dvorište OŠ „Bora Stanković“ i u srednjoj školi „Svetozar Krstić Toza“ u Vučju, izvršiće se energetska sanacija objekta OŠ „Vasa Pelagić“u Leskovcu radi poboljšanja energetske efikasnosti, kao i energetska sanacija OŠ „Bora Stanković“ u Guberevcu i OŠ „Vuk Karadžić“ u Pečenjvcu. U okviru programa „Poboljšanje uslova za razvoj sporta i rekreacije izgradnjom sportskih terena“ ove godine u planu je izgradnja terena u školama u Brzi, Nomanici, Manojlovcu, Lokošnici i Dobrotinu.

-Loklana samouprava nastojaće da i dalje bude vaš partner, rekao je Cvetanović i poželeo svim učenicima leskovačkih škola uspešan početak drugog polugodišta i što bolje rezultate.

 

Naftna industrija Srbije će, na osnovu dobre saradnje i zahteva koji je stigao iz JKP „Toplana“ Leskovac, donirati pet kompjutera osnovim školama sa teritorije grada Leskovca, rečeno je danas.

Na ovom sastanku bilo je reči o tome kojim školama će ovi komjuteri biti najpotrebniji. Biće usvojen predlog predstavnika sindikata da jedan kompjuter dobije osnovna škola u Bogojevcu.

Ovom prilikom Cvetanović je obavestio prosvetare da će u toku marta tekuće godine biti isplaćene jubilarne nagrade za 2016. godinu, kao i naknade za sopstveni prevoz za sedmi, osmi i deveti mesec 2016. godine.

 

 

 

 

 

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare