Iz Batuta upozoravaju: Vitamini iz apoteke nisu zamena za raznovrsnu ishranuBEOGRAD

Zbog veoma raznovrsnog sadržaja i namene, poslednjih decenija beleži se porast upotrebe dodataka ishrani među svim starosnim kategorijama stanovništva, saopštio je Institut ua javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”. Istraživanja koja su ispitivala informisanost potrošača o ovim dijetetskim proizvodima i razlozima za njihovu upotrebu ukazuju da se često izbor dodataka ishrani vrši bez prethodnog saveta sa lekarom.

– Nepravilna i neracionalna upotreba može rezultirati pogoršanjem ili oštećenjem zdravlja. Dodaci ishrani (dijetetski suplementi) su hrana koja dopunjuje uobičajenu ishranu. Najčešće predstavljaju, pojedinačno ili u kombinaciji, koncentrovane izvore raznih vitamina (vitamin Ce, vitamini Be kompleksa, vitamini A, De, E, Ka) i minerala (magnezijum, kalcijum, cink, selen, gvožđe…), kao i drugih sastojaka sa hranljivim ili fiziološkim delovanjem (aminokiseline, enzimi, masne kiseline, dijetna vlakna, dobre bakterije, biljke, biljni produkti…) – kažu u „Batutu“.

Više obolelih od oboljenja sličnih gripu

U cilju bezbedne upotrebe dodataka ishrani, važno je pridržavati se preporuka stručnjaka. To znači da treba shvatiti dodaci ishrani se ne mogu koristiti kao zamena za raznovrsnu ishranu.

– U izboru dodatka ishrani posavetujte se sa lekarom za osnovnu bolest koju imate ili lekarom specijalistom za ishranu. Oni će na osnovu uvida u vaše zdravstveno stanje, terapiju koju koristite, rezultate biohemijskih analiza krvi, simptome na koje ukazujete, kao i na osnovu uvida u navike u ishrani i procenu stanja uhranjenosti, preporučiti vrstu dijetetskog proizvoda. Dodatke ishrani kupujte samo na ovlašćenim mestima za prodaju ovih proizvoda. Deklaracija svakog dodatka ishrani u prometu mora da sadrži podatak o broju i datumu upisa u Registar dijetetskih proizvoda Ministarstva zdravlja, što ukazuje da je proizvod kategorisan i proveren na zdravstvenu ispravnost u ovlašćenim institucijama – ističu u ovoj instituciji.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare