Ivanović: Srbi se sada više plaše Srba nego što su se plašili radikalnih Albanaca

KOSOVSKA MITROVICA

Lider Gradjanske inicijative “Srbija, demokratija, Pravda” Oliver Ivanović rekao je danas za JUGpress da je kampanja koja se vodi za lokalne izbore na Kosovu “u najmanju ruku čudna “ I da se sada “Srbi boje od Srba više nego što su se bojali 1999. i 2004. i 2008. Godine od radiklanih Albanaca.

Ivanović je rekao I da je “ovo što se sada radi “nečuveno”.

 

“Imamo situaciju da nam ovi iz Srpske pokušavaju da nam na vrlo inventivan način ubace glasove, a mi iz sve snage radimo da sprečimo to ubacivanje. Da koliko toliko ima normalnosti ovaj izborni proces, jer on od samog početka ne liči ne jedan normalni izborni proces u jednoj demokratskoj sredini”, rekao je Ivanović I dodao da se “Kosovske institucije u ovoj situaciji drže veoma pasivno i one ovo doživljaveju kao srpsko-srpski sukob”.

“ Za žaljenje je da takav ambivalentan odnos nemamo od strane srpskih institucija, koje često i vrlo nekritički, neustavno, nezakonito podržavaju samo jednu listu. Bez obzira šta oni govore, kad se izbori završe mi ćemo biti sagovornici za vladu u Beogradu i za predsednika i za sve ove koji se budu bavili pitanjem Kosova”, rekao je Ivanović koji smatra da “neće imati druge sagovornike”,

“ Prosto, moraju da shvate da su partijske linije jedna stvar i da svako ima pravo da podržava svoju partijsku strukturu na Kosovu, ali nema pravo da to radi sa državne pozicije. To je apsolutno i nezakonito i neljudski, a da ne govorim da proizvodi krajnje konsekvence. Takva politika je uvek proizvodila sukobe na Kosovu, a to nama nije u interesu”, poručuje Ivanović.

.

On kaže da je sve počelo tako što su vršeni pritisci na moguće kandidate.

“Kad je naša lista formirana nastavljeni su pritisci, dogodilo nam se da i na zamenjene kandidate ne možemo da računamo, jer su i na njih nastavili da vrše pritiske. Sada su prešli u fazu kada vrše pritiske na ljude koji će biti ispred Građanske inicijative SDP na biračkim mestima kao kontrolori. Vrše pritisak i na građane koji su naši simpatizeri i potencijalni glasači”, objašnjava Ivanović koji tvrdi da “ti pritisci ne prestaju”.

“S jedne strane prave neke takozvane stimulativne poteze, građanima su delili do pre deset dana papriku za turšiju. Ne mogu da shvatim iz kojih to fondova finansiraju. Zloupotrebljavaju humanitarne fondove, pa dele drva. Na svaki mogući način i korišćenje svih mogućih fondova rade nešto što nije dozvoljeno”, dodao je Ivanović.

On kaže da SDP “ima apsolutno uveravanje da će KFOR i Euleks policija biti prisutni svuda i na svakom mestu i pratiti svaki korak na dan izbora što, veruje, može da spreči moguće veštački izazvane nerede radi ubacivanja listića u biračke kutije.

“ Imaćemo dežurne dvojicu sudija i tužilaca uz oko 200 policajaca karabinjera koji će pratiti to i reagovati na svaku sumnjivu situaciju. Nikada ovolike mere zaštite nisu sprovođene. Sramota me je, ali to rade samo u srpskim sredinama, zato što je ovde najveća opasnost od krađe”, kaže Ivanović.

.

On kaže da se u javnosti stvara “ potpuno neosnovana dominacija Srpske liste” koja nije zasnovana na stvanoj podršci, već “ putem pritiska i nekakvim trikovima” I da to “nije dobro, jer narod dobro zna da takvu opciju ne može da podrži”.

“To je nešto što pokazuje i ukazuje na direktnu vezu između kriminala i političara”, tvrdi Ivanović.

“Ljudi koji vode Srbiju , svesni smo mi da je vode na osnovu legitimnih rezultata prethodnih izbora i oni imaju pravo da odlučuju i u naše ime o tomešta će sa Kosovom biti, ali nemaju pravo da ignorišu naše mišljenje. Zato im  treba da se preuzmu sve opštine, da se uguši kritičko mišljenje”, rekao je Ivanović koji smatra da “to jednostavno neće moći, jer ovaj narod je prilično drugačiji u odnosu na druge krajeve”.

“Mi znamo da čovek koji je biran sa dva miliona glasova ima pravo da vodi državu kako on misli da treba, ali našu podršku neće imati ukoliko to bude u sukobu sa našim interesima”, rekao je Ivanović koji smatra da je “ sumnjiva stvar” to što se ubrzava postupak oko nalaženja rešenja”.

“ Nalaženje rešenja za problem koji traje 30 ili 40 godina prosto mi ne izgleda mnogo logično i na kraju krajeva i nestvano deluje. Ili postoje gotova rešenja, ili postoje neki pritisci koji do nekih rešenja vode po svaku cenu”, rekao je Ivanović.

Na pitanje JUGpressa da li može da se poredi stepen pritisaka iz Beograda na Srbe na Kosovu,  koji nisu ista politička opcija ranije I sada, Ivanović je rekao da je “ovo sada nečuveno” I da se Srbi vise boje Srba nego što su se bojali radikalnih Albanaca do 2008. Godine.

 

“Nije nevažno pitanje ko pritiske sprovodi. Danas institucionalne pritiske imamo po direktivi iz Beograda I to rade kriminalni krugovi u Mitrovici, što je zapanjujuće i zastrašujuće. Kakva je veza između kriminalnih krugova i onih koji su nalogodavci, a navodno nalaze se u državnim institucijama? Barem tako tvrde ovi lokalni kriminalci”, rekao je Ivanović.

.

SDP će imati svoju listu u Mitrovici i Leposaviću, a zajedničku listu u Zvečanu.

“ Imaćemo svog kandidata i u opštini Ranilug i za gradonačelnika i listu, ali ćemo imati kndidate za odbornike i u Istoku i Srbici. Za nas je važno da prvi put izlazimo na izbor i južno od reke Ibra”, rekao ej Ivanović.

On smatra da da se ne može rešavati Kosovo na način da je Kosovo do Ibra, a ono ispod toga je već neka teritorija za koju baš i ne treba toliko da se zalažemo”.

 

“I nema rešenja ako se I Srbi koji žive južno od Ibra ne budu složili i ako ne budu u tome učestvovali ravnopravno kao i Srbi na severu. Kao uostalom i svi Srbi širom Evrope i sveta, jer se tema Kosova ne može lokalizovati samo na Srbiju. Kosovo je tem o kojoj treba da odlučuje svaki Srbin bilo da živi u Kanadi, Australiji, Švajcarskoj  Americi, Nemačkoj”, rekao je Ivanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare