Ivan Milenković ponovo najbolji

 

LESKOVAC

Prva nagrada na ovogodišnjem 54. Oktobarskom likovnom salonu dodeljena je Ivanu Milenkoviću za sliku „Have You seen Banksy

 

Oktobarski likovni salon je otvoren večeras.

 

Žiri u sastavu mr slikarstva Bratislav Bašić, istoričari umetnosti Radmila Kostić i Milica Todorović u konkurenciji radova 47 umetnika jednoglasno su prvu nagradu dodelili Ivanu Milenkoviću za sliku „Have You seen Banksy“, jer je pitanje identiteta pojednica u savremenom svetu vizuelizovao likovnim rukopisom sa visokim stepenom verizma u pogledu tretiranja forme i boje, te na tako osoben način sintetizovao likovna iskustva klasičnog slikarstva sa aktuelnim problemom društvene stvarnosti.

Drugu nagradu žiri je dodelio Jovani Mitić za crtež „Bez naziva“, zato što je jezikom apstraktne leksike i ekspresivnom slobodom poteza na jedinstven način definisala vlastita emotivna i misaona stanja.

Ivan Stojanović je dobio treću nagradu za sliku „40 ponosnih godina“ jer je odnegovanim slikarskim jezikom sa izrazitim smislom za pituralnost i koloristički sklad, a svedenim formama, beležio individualnu istinu sa naglašenom psihologizacijom lika.

leskovac-54-oktobarski-likovni-salon-1

Direktorka LKC-a Sanja Conić rekla je da reči jedne narodne pesme „u oktobru biće u novembru, u novembru biće u decembru…“ shvatila tek kad se desilo da se Oktobarski likovni salon otvori u novembru.

„Bez obzira na malo kašnjenje i izvinjenje likovnim umetnicima zbog toga, obećavamo da ćemo se truditi da više nikada ne pomeramo rokove i da, ako je Oktobarski salon, on i bude u oktobru. Ova izložba je starija od mnogih od nas koji sebe smatramo ozbiljnim i zrelim ljudima. To samo govori koliko važnih manifestacija Leskovački kulturni centar ima.“

Oktobarski likovni salon otvorio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je podsetio da je ideja bila da se leskovačkoj publici predstave mladi talenti, ali i već afirmisani autori u oblasti likovne i primenjene umetnosti, da predstave lični umetnički izraz i današnju umetnost Leskovca i okoline.

leskovac-54-oktobarski-likovni-salon-2

„Zato i verujem da je Oktobarski likovni salon dobra prilika da se posetioci kroz ove radove odmore od svakodnevnice, ali možda istovremeno u nekom od njih pronađu i ogledalo naše stvarnosti. Za Grad Leskovac su ovakve manifestacije od nesumnjivog značaja jer promovišu domaće umetnike i obogaćuju kulturnu ponudu grada ne samo kvantitetom, nego i kvalitetom.“

Na ovogodišnji salon je prispelo ukupno 90 radova koje je opriložilo 47 umetnika. Žiri je za izložbu izdvojio radove 33 autora.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare